KLIŠANI UJEDINJENI I ODLUČNI: Prioritet sanacija puta Kostajnica – Buturović Polje

Foto: novikonjic.ba (Nedim Idrizović) Foto: novikonjic.ba (Nedim Idrizović)

U petak je u prostorijama FK "Klis" održan skup mještana MZ Neretvica i Jasenik na kojem je bilo prisutno oko 100 građana koji je pokazao ujedinjenost Klišana u incijativi za postavljanjem novog asfalta na regionalnom putu R-418b s glavnim fokusom na dionicu Kostajnica - Buturović - Polje.

Povod skupa je izrazito nezadovoljstvo mještana ovih mjesnih zajednica odnosom nadležnih prema njima. Gorući problem koji su istakli je sanacija, odnosno upotreba regionalnog puta R-418b.

U uvodnoj prezentaciji pokazane su dionice koje su najviše oštećene i koje predstavljaju ogroman problem za mještane za koje se zahtjeva hitna sanacija, ali ovoga puta stvarna sanacija.

Prioritet je dionica Kostajnica-Buturović Polje. Građani su svjesni da se ne može preko noći riješiti njihov problem, ali žele obećanje nadležnih da će njihov problem biti riješen sa tačnim datumom početka radova. Građani ističu da ukoliko u određenom periodu ne bude promijenjeno stanje spremni su da blokiraju magistralni put M17.

Skupu se obratilo nekoliko mještana koji su ponudili određena rješenja za ovaj problem, između ostalih i dva bivša vijećnika OV Konjic, Ibrahim Turak i Sejad Hakalović.

Turak: "Ja ću biti veoma kratak, prije svega Vas selamim i zahvaljujem se što ste došli da podržite ono što se u posljednje vrijeme kao najbolje desilo ovdje među nama. Ja sam se pitao gdje je naša omladina i bio ljut na njih. Najbolja stvar koja se desila u svemu ovome za mene lično, da su se pojavili neki mladi momci koji neće da zavlače glavu u pijesak i da ne vide činjenično stanje u sredini u kojoj žive. Hvala im na tome. Volio bih da se ovo riješi prije ikakvih blokada i slično, ali i ako se moralo ići na taj čin ne treba ga izbjegavati, ali ga treba dovesti u zakonske okvire, da sve bude u skladu sa zakonom o javnim okupljanjima. Javno obećavam ovoj grupi momaka iz zahvalnosti što su ovo inicirali, čak i prije nas starijih da sam u svakoj budućoj akciji uz njih."

Hakalović: "Nemojmo se dijeliti na ove i one, jer svi znamo šta su problemi. Ovo je dio općine Konjic i oni su najodgovorniji. Predlažem da se napiše cirkularno pismo koje će se proslijediti općinskom načelniku, predsjedavajućem OV, predsjedniku skupštine HNK i predsjedniku Vlade HNK. Tačno precizirati šta su naši zahtjevi i nemojmo sa ovoga mjesta otići nedorečeni. Meni je žao što ovdje nema predstavnika MZ, ako oni ne smiju ili neće doći pred svoj narod onda ne znam koga predstavljaju."

Na kraju svog izlaganja Hakalović se zahvalio Udruženju „Volonteri i prijatelji konjičke regije“, kao i portalu novikonjic.ba na podršci ovom skupu istaknuvši da su ih svi drugi zaboravili.

Građani su bili složni oko toga da ih u ovoj borbi ništa ne smije razdvojiti i da samo složni mogu doći do željenog cilja. Na kraju skupa prezentovana je peticija koja će biti upućena nadležnoj instituciji, a u ovom slučaju to je Kantonalno ministarstvo saobraćaja i veza.

Preliminarni zahtijevi iz peticije koju su odmah građani počeli potpisivati su:

-uklanjanje postojećeg i postavljanje novog asfalta na komplentnoj dionici puta od Ostrošca do Kragulje, s tim da se u prvoj fazi izvrši postavljanje asfalta na dionici puta od Kostajnice do Buturović Polja;

-Bolje održavanje ovog putnog pravca;

-Hitno očitovanje Ministarstva saobraćaja i veza HNK o navedenom problemu i pismenu potvrdu da će radovi početi u najkraćm mogućem roku (nekoliko sedmica).

"Iskreno se nadamo da će nadležno Ministarstvo saobraćaja i veza HNK shvatiti da mora poslušati volju građana Doline Neretvice i krenuti s izvođenjem radova već za nekoliko sedmica, jer je večerašnji sastanak pokazao da ovaj narod više neće trpiti ovako bezobrazno ponašanje.

U sljedećim danima bit će organizovana akcija prikupljanja potpisa, a s ponosom ističemo da se već nalazimo na brojci od 100 prikupljenih potpisa.

Ništa nije ujedinilo stanovnike Doline Neretvice kao incijativa za "spas" regionalnog puta R-418b - za početak dionice od Kostajnice do Buturović - Polja. To je glavna tema velikog broja razgovora posljednjih dana, a sastanak je pokazao snagu građanske incijative okupivši više od 100 ljudi.

Sada je došlo vrijeme da se pređe na sljedeći korak, koji podrazumijeva prikupljanje potpisa nezadovoljnih građana koji će biti proslijeđeni nadležnim institucijama.

Stoga pozivamo sve građane Klisa da stave svoj potpis na ovu peticiju, koja se tiče svih nas i generacija koje će doći, a papiri za potpise bit će proslijeđeni u sva klišanska mjesta.

Uvjereni smo da će građani prepoznati značaj ove incijative i da ćemo već za nekoliko sedmica svjedočiti početku radova na spomenutom putnom pravcu", saopćeno je sa javnog skupa građana MZ Neretvica i Jasenik.

Ekipa portala Novikonjic.ba pratit će dalji razvoj događaja i pravovremeno upoznati javnost sa novim informacijama.

Almedina Kašić/novikonjic.ba

ocijeni
(2 glasova)