Autoceste FBiH: Izgradnja tunela Prenj i mostarske zaobilaznice počet će na proljeće 2018

Foto: Google Foto: Google

Uprava JP Autoceste FBiH usvojila je inicijative za donošenje Odluka o pokretanju procedure u cilju realizacije projekata za izgradnju tunela Prenj na dionici Konjic – Mostar sjever i dionice Mostar sjever – Mostar jug, saoopćeno je iz ove kompanije.

Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić je potvrdio za Avaz.ba da se ovim potezom stekli uvjeti za ubrzavanje radova na izgradnji autoputa i da je sada sve na Vladi FBiH.

Kako se dalje navodi u saopćenju, preduzeće Autoceste FBiH okončalo je pripreme za realizaciju projekata i pripremilo kompletnu studijsko-tehničku dokumentaciju. Ukupna vrijednost izgradnje ove dvije dionice je oko 550 miliona eura.

Prema ranije usvojenoj Odluci Vlade FBiH model Finansiraj – Projektuj – Izgradi za tunel Prenj i Mostar sjever – Mostar jug predstavlja dodatni izvor finasiranja pored tradicionalnog načina putem međunarodnih finansijskih institucija. Ovim modelom finasiranja omogućuje se dvostruki priliv sredstava što će značajno ubrzati izgradnju Koridora 5C.

Prilikom projektovanja i građenja tunela Prenj i dionice Mostar sjever – Mostar jug JP Autoceste FBiH predložilo je odredbu da minimalno 40 posto ugovorene vrijednosti projekta bude realizirano putem domaćih kompanija.

Vlada Federacije BiH donošenjem ovakve Odluke će preuzeti aktivnu ulogu u svim fazama realizacije ova dva projekata i objaviti javni poziv, dok će JP Autoceste FBiH biti nosilac svih tehničkih aktivnosti.

Izgradnja dionice Mostar sjever – Mostar jug, kao i tunela Prenj trebala bi početi u proljeće 2018. godine, navodi se u saopćenju Autocesta FBiH.

Preuzeto:avaz.ba/novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)