Neumsko maslinovo ulje bolje od istarskih

Foto: Google Foto: Google

Ulje maslinara Josipa Matića – Lole iz Neuma proglašeno je najboljim maslinovim uljem u kategoriji ekstradjevičanskog maslinovog ulja miješanih sorti na Drugom festivalu maslina koji je proteklog vikenda održan u Zagrebu.

Ulje bh. maslinara slavilo je ispred dva istarska ulja, a na ocjenjivanju ove su godine ukupno sudjelovala 163 uzorka ulja iz svih Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te iz Slovenije, saopšteno je iz Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

U kategoriji monosortnog ekstradjevičanskog maslinovog ulja prva tri mjesta zauzeli su Jakomin Darko (istarska belica, Koper), Adamič Miran (maurino, Izola) i Dolija 08 d.o.o.( rosinjola ,Veliki Vareški, Marčana).

Šampion Drugog festivala maslina u Zagrebu je Jakomin Darko (istarska belica, Koper) s 97,21 bodova.

Iz Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar navode kako su na Festivalu maslinovog ulja u Zagrebu samo potvrđeni rezultati ocjenjivanja u kategoriji ekstradjevičanska maslinova ulja koje je održano u decembru prošle godine u prostorijama tog zavoda.

“Mi iz Zavoda smo prezadovoljni s rezultatima ocjenjivanja u Zagrebu koji su dokaz izuzetne stručnosti uposlenika Zavoda u Mostaru”, navodi se u saopštenju.

Preuzeto sa: mostarski.ba/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)