DRUGA STRANA PRIČE Hrabra omladina Čelebića u akciji hapšenja razbojnika

Naš portal danas je informisao javnost Konjica i šire o spektakularnoj akciji policije na jezeru prilikom bjekstva razbojnika sportskih kladionica u Čelebićima.


Podsjećamo, sinoć je (12. 5. 2022.) oko 21:40 sati došlo do pljačke sportske kladionice „Sport plus“ u Čelebićima. Radnica je primjetila i policiji prijavila da je u toku razbojništvo i odmah su na lice mjesta upućene patrole PS Konjic i PS BS Konjic.

Ono što se dogodilo po prvi put u našoj zajednici i što je za svaku pohvala, a na što su i sami čitatelji ukazali jeste, da je više mještana Čelebića reagiralo odmah i krenulo u akciju pronalaska počinioca ovog krivičnog djela.

Novinari portala Novikonjic.ba kontaktirali su hrabe momke i jedan od učesnika građanskog hapšenja, Almedin Žiko opisao je detaljnije šta se prošle noći dešavalo i ko je sve učestvovao u stezanju obruča oko kriminalnog lica.

-Nekad okvirno oko 21:30 sati krenuo sam prema prodavnici s porodicom. U prolasku pored kladionice primjetio sam veći skup ljudi i zaustavio se na autobuskom stajalištu. Upitao sam jednog od momaka šta se dešava? Rekao mi je da se dogodila pljačka prije nekoliko minuta, a neko iz mase je povikao da se uputio prema plaži Patak.

Bez imalo razmišljanja sjeo sam u automobil i spustio se do osnovne škole i krenuo kroz jedan prolaz prema plaži. U tom trenutku mi se pridužio prijatelj A. i zajedno smo se spustili do jezera. Sa desne i lijeve strane prilazili su drugi momci iz Čelebića tako da je bio stjeran u obruč. U jednom trenutku primjetili smo kako se neko udaljava s čamcem od obale i bili smo sigurni da je on, obzirom da se nije želio zaustaviti niti predstaviti.

Nije bilo nikakve mogućnosti za zaustavljanjem tog lica, jer je to bio jedini čamac  u tom trenutku na tom dijelu plaže. Brzo smo se rasporedili. Jedan dio momaka otišao je na drugu stranu prema mostu, a mi smo ostali na tom dijelu prateći čamac i ne dozvoljavajući mu da se bilo gdje približi obali.

Ubrzo je došla i policija koja je uz pomoć N.L. i njegovog brata uspjela splavom doći do lopova na jezeru. Što se tiče same reakcije bila je instinktivna. U zadnjih par dana znamo da se dešavaju kriminalne radnje u Čelebićima i bili smo veoma zabrinuti. Stavio sam se u poziciju, kako bi postupio, da se radi o nekom meni bližem. Bitno je, da smo uspjeli u ovoj ljudskoj namjeri.

Mladima bih poručio da maksimalno izbjegavaju poroke i loša društva. Sve ih to odvede nekim putem, kojim možda nikad ne bi krenuli u nekim normalnim uslovima. Volio bih da se što manje ovakvih slučajeva u budućnosti dešava, a građanima bi poručio, da ukoliko se nekad nađu u sličnoj situaciji, da pokušaju dati svoj doprinos, jer nekad i ona najmanja reakcija može biti od značaja za cijelo društvo. – iskren je Žiko.

Šta je građansko hapšenje?

Pored opštepoznate činjenice da to može da uradi policija, postoji i mogućnost tzv. građanskog hapšenja. Svako može da uhapsi lice zatečeno u izvršenju krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.  Savjet za građansko hapšenje: iste obaveze koje ima policija u pogledu poštovanja prava uhapšenog imaju i građani prilikom obavljanja tzv. građanskog hapšenja.

Zbog složenih povezanosti modernog života, preventivni rad najčešće ne može biti postignut isključivo pomoću policije, nego zajedničkim djelovanjem sa drugim institucijama. Zbog toga je često potrebno stvarati nove strukture saradnje i tražiti nova sredstva i načine rada kako bi se uzroci objektivnih opasnosti i straha građana spriječili ili smanjili. Koliko god se građani mogu osloniti na zaštitu policije, toliko moraju biti svjesni činjenice da i oni moraju dati svoj doprinos i podržavati državne organe sigurnosti u njihovom radu.

Uz sve napore u svim područjima policijskog djelovanja informacije građana - ostaju da budu „kisik“ rada i ugleda bh. policije, a time se jača i povjerenje građana.

VEZANA VIJEST: https://www.novikonjic.ba/index.php/bih/item/18525-konjicki-plavci-u-akciji-u-bjekstvu-preko-jezera-uhapsen-pljackas-iz-celebica

https://www.novikonjic.ba/index.php/bih/item/18492-celebici-radnica-kladionice-napadnuta-nozem-i-opljackana

A.Č./NK1/Novikonjic.ba

ocijeni
(7 glasova)