MIRSAD ČUKLE: Iz dnevnika grada

Foto: Kemal Biser Foto: Kemal Biser

Veljača je otpočela s kišom, s nadom da će jednom drugačije biti.

Galebovi, koji su ovdje prvi put prezimili 2001. godine, izgleda ne podnose velike hladnoće pa su Konjic napustili za vrijeme januarskih hladnoća, a sada su ponovo u Konjicu. Ovdje su povremeno dolazili i crni kormorani, ali ove zime su u velikom broju i ostali. Lete, trče, plivaju, a najbolje rone. Pod vodom ostaju 30-40 sekundi, ribu love čak i u mutnoj vodi. Enciklopedije kažu da narastu 45-90 cm, lete brzinom i do 60 km na sat, rone do 13 m dubine, jedan kormoran dnevno pojede oko pola kg ribe.

U protekloj 2016. godini u knjigu rođenih upisano je 175 beba, umrlo je 270 stanovnika, a registrovano je 136 vjenčanja. U odnosu na 2015. godinu, 2016-te zabilježeno je 21 rođenje manje, 4 manje umrla, a 13 vjenčanja je manje.

U januaru 2016. godine, na području općine bilo je 13 rođenih beba, 21 lice je umrlo, a 7 parova se vjenčalo, dok je do 26.1. ove godine umrlo 33 lica, rođeno je 11 beba i upisano je jedno vjenčanje.

Podaci ne govore ništa dobro o ukupnom stanju na općini, ali podatak da je u odjeljenju za djecu u Gradskoj biblioteci 2015-te godine bilo upisano 30 članova, a 2016-te ukupno 29 članova, treba da alarmira sve općinske faktore koji odlučuju o gradu. Da li će se barem jedan vijećnik upitati gdje su nam djeca, gdje borave, šta rade, kako provode slobodno vrijeme, koliko košta i ko može platiti članarinu u sportskim klubovima, da li djeca vode zdrav život ili se otuđuju sve više klize u bolesti ovisnosti u destrukciju?

Slike u malom tunelu sve više su išarane, a sigurno bi bile mnogo manje oštećene kad bi općina uplatila po 30 KM za upis svih talenata (i djece iz siromašnih porodica) u školu slikanja „Zuko i Lazo“. Hiljadu djece besplatno u sportskim i kulturnim klubovima, u kreativnom dokazivanju i potvrđivanju, znači toliko isto djece manje na ulici, pa da se mladi dokazuju, pokazuju, potvrđuju u sportu i kulturi.

Međunarodni dan socijalne pravde u svijetu se obilježava 20.2., a da li u vezi toga i jedna politička stranka Konjica zna podatke o socijalnom raslojavanju u našem gradu.

Štednja u konjičkim bankama se povećava svake godine, ali sve veću štednju ostvaruje sve manji broj ljudi?! Oko 20% zdravstvenih osiguranika ne može kupiti markicu od 20 KM, a zašto se ona uopšte kupuje kad je sve to jednom plaćeno kroz doprinose.

M.Čukle/novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)