KRIVOLOV CVJETA U KONJICU: Vikendom u šumi desetine džipova

FOTO: print scr. N1TV FOTO: print scr. N1TV

Lovište u Konjicu je najveće lovište u Federaciji BiH i prostire se na površini od 69 hiljada hektara sa raznovrsnom divljači.

Na žalost, na ovom lovištu krivolov se motiviše, a divljač je nezaštićena.

Zašto je to tako i kako zaštiti lovište govorili su jutros u programu N1 TV, Dženadin Podrum i Adnan Duvnjak iz Jedinstvene lovačke organizacije Konjic (JLO).

“Već 10 i više godina nemamo lovišta i nije nam dodjeljeno u zakup. Ne možemo loviti onako kako zakon propisuje i Ministarstvo za privredu, vodoprivredu i šumarstvo HNK-a iz nekih svojih razloga neće da radi onako kako je zakon predvidio. A, to je prije svega, da raspiše javni poziv i dodjeli lovište u zakup.

Evo, vodimo godinama pravnu i svaku drugu bitku da dobijemo. Mi smo u jednom momentu, prije deset godina u Konjicu imali četiri lovačka društva i tada je bio izgovor da napravimo jednu jedinstvenu lovačku organizaciju. Mi smo to uradili jedan veliki trud i ja ovom prilikom želim čestitati svim lovcima u Konjicu, a imamo ih preko 700 u našem članstvu, pogasili su lovačka društva, napravili jednu jedinstvenu lovačku organizaciju i mislili smo tada da je to završeno. Međutim, uvijek nam se novi izgovori postavljaju.

Zakon je jasno propisao, ministarstvo je dužno po zakonu da raspiše javni poziv i da dodjeli lovište najboljem ponuđaču. Niko nije rekao da to mora da bude JLO Konjic, bilo ko. Nama je najveći problem što je divljač nezaštićena.” – kazao je Podrum.

Šta to konkretno znači, kazao je Adnan Duvnjak, magistar šumarstva.

“To je katastrofa za ekosistem. Znači, lovstvo je samo po sebi jedna naučna disciplina koja se bavi prije svega uzgojem i zaštitom divljači, a uz to i korištenjem. Prvi i osnovni uslov kada se formira jedno lovačko društvo na nivou općine resorno ministarstvo treba da lovište da na gazdovanje tom lovačkom društvu, u ovom slučaju našem lovačkom društvu. Onda na osnovu te saglasnosti mi u lovačkom društvu, shodno Zakonu o lovstvu, pravimo planove koje smo dužni da napravimo, to su lovnoprivredne osnove i oni su dugoročni dokumenti i donose se na period od deset godina. Na osnovu te lovnoprivredne osnove ona se razbija na godišnje planove gospodarenja lovišta. Da bi lovačka struka i nauka funkcionisalo treba ga zaštititi.

Trenutno, mi nemamo lovište nemamo ni jedan dokument koji uređuje to lovište, nemamo lovnoprivrednu osnovu, godišnji plan gospodarenja. Dakle, u tim dokumentima su strogo definisane smjernice svih tih poslova. Sada radi ko šta hoće. Kada mi dobijemo lovište na gospodarenje onda je naredni korak donošenje svih ovih dokumenata i regulisanje lovočuvarske službe.

Na deset hiljada lovnoproduktivne površine društvo je dužno osigurati lovočuvara i mi predviđamo da ćemo imati 3-5 lovočuvara koji će se strogo baviti zaštitom divljači. U ovom momentu lova nema i ne može se organizovati, nemogu se ispoštovati zakonske norme, nema lovočuvarske službe, nema stručne službe dakle, divljač je prepuštena sama sebi i entuzijastima. Naši entuzijasti su na terenu i rade sa lokalnom policijom na suzbijanju krivolova koliko to možemo, a to nije ni izbliza kako bi trebalo da bude.”- izjavio je Duvnjak.

Općina Konjic graniči sa sedam općina i danas krivolov u Konjicu cvjeta. Konjičko lovište samo jutros po procjeni lovca Podruma posjetilo je sa strane 100 džipova krivolovaca. Kako navodi, svakodnevno pokušavaju ubjediti ministarstvo da rade svoj posao onako kako im je zakon propisao.

Trenutno JLO Konjic ima 12 ljudi spremnih i koji su prošli sve obuke da budu lovočuvari. Ističu, da je na prvom mjestu uzgoj i zaštita, a lovnoprivredna osnova će kazati šta dalje.

Ipak, glavni “krivac” za ovakvo stanje, po izjavama konjičkih lovaca je kantonalni ministar vodoprivrede, šumarstva i poljoprivrede HNK-a, Donko Jović.

U interesu javnosti redakcija portala Novikonjic.ba obratila se nadležnom ministru g. Donki Joviću, a odgovor koji pristigne bit će blagovremeno objavljen na našem portalu.

NK1

ocijeni
(4 glasova)