Bakir Spahić, direktor Delta Petrola za “NK”- Spriječili smo ekološku katastrofu u Čelebićima

Na redakcijski e-mail zaprimili smo saopćenje za javnost, odnosno informacije vezane za incidentnu situaciju izlijevanja nafte u Jablaničko jezero na dionici puta u mjestu Čelebići kod Konjica.

Ove informacije dostavio nam je direktor DELTA PETROL-a d.o.o. Kakanj, Bakir Spahić, na traženje redakcije portala Novikonjic.ba.

„Dana, 11. 1. 2022. godine smo po pozivu glavnog Federalnog vodnog inspektora dobili smo poziv da je došlo do sudara dvije cisterne za prijevoz goriva na dionici puta u mjestu Čelebići kod Konjica, te da je počelo izlijevanje nafte u Jablaničko jezero.

Istog dana smo dobili i poziv od Agencije slivova Jadranskog mora.

Odmah smo formirali ekipu ljudi i sredstava (dvije cisterne, mobilnu mašinu za pranje pod pritiskom vrelom vodom, zatim sredstva za prikupljanje i zaustavljanje širenja naftne fleke. Ekipa je bila prisutna na terenu oko 18 sati i odmah su pristupili sanaciji.

Cisterne su počele s usisom izlijevene nafte, a na dijelu gdje je nafta ulazila u jezero, stavljena je plutajuća barijera koja je spriječila širenje naftne mrlje. Tu noć je ekipa radila do 24 h i postignut je puni efekat spriječavanja ekološke katastrofe većih razmjera. Usisana je veća količina nafte iz dijela kanala, putnog pojasa i jezera.

Narednog dana, 12. 1. je nastavljeno sa sanacijom dijela nafte koja je bila u pojasu plutajuće barijere. Radilo se na prikupljanju masnoća s površine jezera, upijajućim maramicama, plutajućim barijerama i praškovima za upijanje masnoća, te sredstvima za disperziju i vezivanje ugljikovodika - apsorbirajuć pijesak za kopno, apsorbens krpe, te postavljanje novih apsorbens brana. Tog dana se radilo do 19 sati.

Sljedećeg dana, 13. 1. se radilo na posipanju tečnosti po dijelu jezera i obale sa sadržajem bakterija za uništavanje nafte. Prikupljene su zaostale količine naftnih mrlja po jezeru. Radovi su trajali do 19 sati.

Dana, 14. 1 smo čamcem obišli obalu u dužini od 2.000 m i nismo uočili nikakve mrlje po jezeru te možemo konstantovati da je incidentna situacija završena u obimu od 95%.

Preostali dio ćemo kontrolisati narednih dana obilaskom terena kako ne bi došlo do procijeđivanja masnoća u jezero, a što smo zaštitili plutajućim branama koje su preostale do daljnjeg na jezeru.

Izlijevena količina nafte je nešto više od 4.000 litara.

Prikupljena količina zauljenog otpada je oko 25.000 litara.

Izvršeno je uklanjanje kontaminirane zemlje, kanala pored puta i obale jezera u količini od 8 m3.” – navodi se u informaciji direktora Spahića.

NK1

ocijeni
(1 glas)