JAČANJE KAPACITETA Vijeću mladih općine Konjic pridružili se volonteri VIPK-a i mladi Ribića

U Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta 7. januara 2022. godine održana je izvještajna Skupština “Vijeća mladih općine Konjic” (VMOK) kojima su se pridružila još dva udruženja: Udruženje mladih “Ribići” i “Volonteri i prijatelji konjičke regije” (VIPK), a sve prisutne pozdravio je načelnik Općine Konjic, Osman Ćatić, koji je govorio o aktivnostima općine koje imaju za cilj da unaprijede život mladih. – javlja Radio Konjic.

Govoreći o aktivnostima koje je realizovalo Vijeće mladih općine Konjic, predsjednica Adisa Salčin je navela:

“Ovo je četvrta skupština VMOK-a. Vijeće mladih formiraju pravna tijela, a ne fizička lica. Mi imamo pet omladinskih udruženja što znači 12 članova Skupštine i predsjednicu Vijeća mladih. Realizovali smo preko 150 aktivnosti što nas čini jednim od najaktivnijih Vijeća u FBIH. Mi smo zaista ponosni na naš rad i najznačajniji projekti za Konjic to su projekti gdje smo uvrstili mlade ljude, odnosno ponudili smo im praktičnu nastavu u saradnji sa Srednjom školom, sa Općinom Konjic i Centrom za socijalni rad. Naši članovi skupštine su prošli razne obuke i radionice. Neki od naših članova imaju posebne certifikate za rad s mladima, gdje se mogu pohvaliti da su rijetki mladi ljudi u BiH koji imaju te certifikate. Dobivamo dva nova udruženja u skupštini VMOK-a.” – kazala je Salčin u izjavi za Radio Konjic.

Vijeću mladih općine Konjic pridružila su se dva udruženja: “Volonteri i prijatelji konjičke regije”i Udruženje mladih “Ribići”.

Azra Mezit: “Predstavnica sam organizacije Volonteri i prijatelji konjičke regije i željela bih da poručim svim mladima da se što više edukuju i obrazuju. Nadam se uspješnom radu kako naše organizacije tako i radom skupštine.”

Emir Nezirić: “Predstavnik sam UM Ribići koje se prvi put pridružuje Vijeću mladih tako da očekujemo neke nove percepcije koje ćemo vidjeti i želimo spoznati nove stvari. Imamo pozitivnu energiju koju želimo negdje da usmjerimo i mislimo da je ovo pravo mjesto za to. Možemo kazati da smo najponosniji sa projektom koji mi dvije godine redovno održavamo, a to je novogodišnji paketići za djecu. Uveseljavamo našu malu raju iz Ribića, zatim smo imali montažu klupa u našem naselju, postavili smo osam klupa želećo malo olakšati šetačima, starijim osobama koje žele da sjede malo, odmore i uživaju, pogotovo u ljetnim danima.”

Ilhana Špago: “Predsjednica sam skupštine VMOK-a. Što se tiče rada u proteklom periodu 2021. godina nekako smo malo stagnirali zbog čitave situacije sa pandemijom koronavirusa i zbog tehničkih problema koje smo imali i nadam se iskreno, da ćemo sad u narednom periodu raditi u punom kapacitetu.”

Izvještajnoj skupštini Vijeća mladih općine Konjic prisustvovao je načelnik Općine Konjic, Osman Ćatić, koji je delegate skupštine upoznao sa aktivnostima općine koje imaju za cilj da pospješe život mladih u našoj općini.

“Prva stambena jednica za mlade, trenutno je u obradi, sklapanje ugovora sa bankom gdje ćemo imati na raspolaganju 3 miliona za mlade za prvu nekretninu i novogradnju.  Regresiranje kamatne stope će biti stoposto od strane Općine Konjic. Koliko podignete kredita toliko vratite. Cilj opštine jeste da sačuva svako radno mjesto, da proširi kapacitete ovdje na području općine Konjic, tako da smo u tom dijelu imali isto javni poziv, odabrana je banka i 11 miliona je na raspolaganju za privrednike da povuku ta sredstva, porez na promet nekretnina. Mi smo odlučili, da prihod koji jeste vraćamo prema onim ljudima koji idu prema radnim mjestima, odnosno svaka investicija koja podrazumjeva ovaj promet, a koja je vezana za radna mjesta vraća 4%, dok 1% ide komisiji, 1% administrativne troškove, a 4% ide kroz javni poziv.”- kazao je načelnik Ćatić.

Najveći izazov za mlade u 2022. godini između ostalog bit će i izrada Strategije za mlade općine Konjic o čemu uskoro donosimo više informacija...

 

Radio Konjic-NK1

ocijeni
(4 glasova)