Mirjana Kapetanović: DVORSKE LUDE

Nekada su vladari držali na svom dvoru uposlenika kome je zadatak bio da zabavlja svog gospodara. Da bi zabavljač bio smješniji, obično je to bio čovjek sa nekim primjetnim tjelesnim deformitetom, a posebno su bili cijenjeni kepeci.

Koliko su bili neugledni toliko su bili pametni i duhoviti. Obučeni u nakinđurena odjelca, sa smješnim kapama na tri roga, praporcima na nogama i oko vrata, već na prvi pogled izazivali su salve smijeha. Smišljali su pjesmice, a u pjesmice gurali sve one dnevne događaje koje su kao stovragovi sa hiljadu očiju otkrivali i na taj duhovit i veseo način svake večeri pjevali svom gospodaru. To je bio i svojevrstan izvještaj o događanju na dvoru i u kraljevini koji bi informisao i zabavio kralja.

Na osnoviu tih pjesmica vladar je osluškivao puls naroda, a posebno bi bio pažljiv slušatelj budalinih pjesama pred objavu rata, povećanje poreza, nekog nagovještaja pobune u narodu. Onakav kakav je bio mali, kratkonog, smiješan, dvorski blento, luda, imao je pristup u sve dijelove dvora i kraljevstva, na njega se niko osvrtao nije kao na ozbiljnog čovjeka, a on onako pametan prikupljao je podatke, priče, razgovore po kuloarima, pa sve pretakao u pjesmičuljke i pjevao uz tamburin svom gospodaru.

Mnogo je glava na panju palo zbog tih pjesmica, naoko nevažnih. Tako je nekakav velikodostojnik Osmanske carevine poslao svog dvorskog blentovinu da malo pronjuška po narodu i javi mu šta narod misli i priča. Dođe dvorska luda sa izvještajem pa reče:“Gospodaru, gunđa narod, buni se, veliki porezi, slaba godina, nema se odakle platiti.“ Gospodar sasluša, pa reče svojim ajanima: „Zakovrćite.“ Sljedeći put vrati se dvorski velulija sa špijunskog pohoda pa reče: "Bogme i više narod galami, spominju pobunu." „Zakovrći“- naredi gospodar. Kad se treći put vrati dvorska luda sa svog zadatka reče: „ Šuti narod, ni mukajet“ zabrinu se gospodar, pa reče svojim ajanima:“Odkovrćite jadna nam majka."

Nema više dvorova ni kraljeva, nema ni dvorskih budala. Umjesto njih predsjednici i parlamentarci, a umjesto dvorskih luda fejzbuk lude, što sve vide, pa napišu postove i pjesmice, narod ćuri, lajka, smijulji se u svoja četiri zida, nikome pobuna ne pada na pamet, pritisne podignuti palac ili onog što se smije, što se ljuti nacrtanog emotikona i na tome završi sve svoje pobune i proteste. A vladari to gledaju i kažu: ZAKOVRĆI!!!


Mirjana Kapetanović / NOVIKONJIC.BA

ocijeni
(0 glasova)