Ministarstvo obrazovanja HNK: Škole i učenici ne smiju biti žrtve neodgovornog ponašanja drugih

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK u dogovoru s aktivima direktora osnovnih i srednjih škola u kantonu preporučilo je da operativni timovi škola shodno epidemiološkoj situaciji u odgojno-obrazovnoj ustanovi i općini trebaju postupiti u skladu s Instrukcijom Ministarstva od 3. septembra 2021. godine, vodeći računa o Kalendaru rada i Preporuci Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, kazao je Feni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Rašid Hadžović, naglasivši kako se nastavni proces nije prekidao ni u težim uslovima i okolnostima.

Prema njegovim riječima, ovo Ministarstvo je odlučilo da je ovo najbolja odluka s obzirom i na volju većine u školama.

“Nastavni proces nije se prekidao ni u težim uslovima i okolnostima, a operativni timovi za praćenje provođenja kriznog plana na čelu sa direktorima škola imaju veliko iskustvo u provođenju mjera i zaštiti učenika i zaposlenih, što su i dokazali u prethodnom periodu. S tim u vezi, sigurni smo da će i u narednom periodu svoj posao obaviti na visini zadatka jer odgojno-obrazovne ustanove nisu bile mjesta širenja virusa”, ustvrdio je ministar Hadžović.

Pozvao je sve nadležne institucije zadužene za praćenje provođenja mjera koje su na snazi, da preduzmu dodatne aktivnosti, da zaštite građane od pojedinaca i organizacija koji mjere ne poštuju.

“Svjedoci smo javnih okupljanja, druženja u zatvorenim prostorima, ugostiteljskim objektima i slično, koja dovode do povećanja broja novozaraženih u HNK. Ne želimo da prihvatimo da pogoršana epidemiološka situacija, do koje u najvećoj mjeri dolazi zbog nepoštivanja mjera koje su na snazi, bude isključivo na štetu nastavnog procesa, učenika, nastavnika i njihovih roditelja. Naglašavamo, da odgojno-obrazovne ustanove, nastavni proces i učenici ne smiju biti žrtve neodgovornog ponašanja i nerada drugih institucija”, naveli su u saopštenju za javnost iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, prenose u petak bh. portali.

Podsjećanja radi, zbog pogoršane epidemiološke situacije u HNK, Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite uputio je u četvrtak preporuku kantonalnomom Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta da se početak nastave u školama pomjeri s 10. na 17. januara 2022. godine.

Odgađanje početka školske nastave za barem sedmicu dana preporučili su vlastima i iz Doma zdravlja u Mostaru i to, kako su naveli, zbog velike raširenosti bolesti izazvanih virusima u gradu.


E.N./ Novikonjic.ba                                 

ocijeni
(0 glasova)