Cijene nafte stabilne iznad 55 dolara u očekivanju primjene sporazuma

Foto: Google Foto: Google

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak u slabašnoj trgovini na međunarodnim tržištima iznad razine od 55 dolara u očekivanju stupanja na snagu sporazuma o smanjenju ponude koji su sklopili Organizacija zemalja izvoznica nafte i ključni neovisni proizvođači.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,16 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po cijeni od 53,17 dolara.

U nedjelju 1. januara službeno stupa na snagu odluka OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača o ograničenju proizvodnje za gotovo 1,8 milijuna barela dnevno.

– OPEC-ovi rezovi proizvodnje sve su bliže, ali kako nema nikakvih vijesti od proizvođača, tržište je zaglibilo na nižoj razini cijena – tumači Tomomichi Akuta iz tokijskog Mitsubishija.

Tržišta su u ponedjeljak bila zatvorena zbog božićnih blagdana, a danas je obujam transakcija bio slabašan.

Najveće članice OPEC-a, poput Saudijske Arabije i Iraka, već su obavijestile kupce o smanjenju ponude. Libija i Nigerija izuzete su pak od ograničenja proizvodnje jer je ona ionako smanjena zbog sukoba. Stoga te dvije zemlje u posljednje vrijeme povećavaju proizvodnju.

Tako se u Libiji jučer proizvodilo 622.000 barela dnevno, neznatno više nego u razdoblju prije dogovora o ukidanju dvogodišnje blokade glavnih naftovoda, navode iz državne naftne kompanije.

Sporazum o smanjenju proizvodnje vjerojatno će različito utjecati na cijene pojedinih vrsta nafte. Tako bi se razlika u cijeni prema kvalitetnijim tipovima nafte mogla smanjiti nakon što primjena rezova stupi na snagu.

– Očekujemo da bi se na prijelazu u 2017. godinu premije za kvalitetniju naftu mogle naći pod pojačanim pritiskom zbog sporazuma OPEC-a i zemalja izvan OPEC-a o smanjenju proizvodnje, koji bi trebao u prvom redu smanjiti dostupnost nafte srednje kiselosti – procjenjuju u konzultantskoj kući JBC.

OPEC danas nije objavio cijenu barela referentne košarice svoje nafte zbog blagdana. Prema posljednjim objavljenim podacima na internetskim stranicama kartela u srijedu je iznosila 52,25 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

FENA/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)