Nihad Babić – Nikša: Izviđači predstavljaju priliku za omladinu da više vremena provode u prirodi

Nihad Babić – Nikša član je jablaničkih izviđača od 1986. godine.

U tih 35. godina stala su brojna stečena prijateljstva, mnogo znanja o prirodi, brojna logorovanja, smotre, ljetovanja, takmičenja…Nedavno je sve ovo krunisano priznanjem “Jubilarni izviđački znak sa vijencem”,  kojeg dodjeljuje Savez izviđača Federacije Bosne i Hercegovine. O Odredu kroz vrijeme, ali i dobijenom priznanju, za jablanica.live govori Nihad Babić – Nikša.

“U rad Odreda izviđača “Pero Bilić” Jablanica  uključujem se 1986. godine. U odred izviđača sam se učlanio iz radoznalosti za sticanjem novih druženja i poznanstava. Odred je tada bio u punom jeku jer se dosta dječaka i djevojčica  učlanilo. Tada nije bilo ko danas mobitela, video igrica i slično, nego ruksak na leđa, stavi koju konzervu, krišku hljeba i u prirodu. Dosta stvari sam naučio u Odredu što se tiče same orijentacije u prirodi, što mi je poslije dosta koristilo prilikom služenja vojnog roka u JNA. Kad sam se učlanio u Odred, upoznao sam dosta starijih izviđača, a među njima se isticao Efica Ibrahim poznatiji kao FIFA, koji mi je bio i otac i majka na svim logorovanjima, smotrama, ljetovanjima itd. Spomenuo bih tu Malkić Seada zvanog Baraka, Vladu, Šubu, Jašu itd. Poznata uzrečica koja nas je vodila kroz razna takmičenja bila je “Gremo naprej zakaj pa ne”, to je bila uzrečica našeg Fife.”

“U sjećanju mi je ostala vodna škola koju su vodili: Vlado, Šuba i Jaša i koju sam položio 1987.,i odmah smo pristupili formiranju novih vodova. Posebno mi je ostalo u sjećanju kad su nam došle izviđačke uniforme i oznake, tada smo ponijeli novac i u redu čekali na svoju uniformu. Nakon toga nizala su se takmičenja u raznim gradovima bivše Jugoslavije, a nešto što mi je baš ostalo u lijepom sjećanju je Smotra Saveza izviđača Jugoslavije Ada Ciganlija-Beograd 1987. godine. Od 10-26.07.1988. godine završavam školu za načelnike odreda “Boračko Jezero, XIX klasa RŠNO.”

“Rad odreda prekidaju ratna dešavanja, da bi ponovo stari izviđači pokrenuli rad 13.januara 2014.g., kada sam na Osnivačkoj skupštini i izabran za Starješinu odreda, te sam funkciju obavljao 4 godine. Odred izviđača “Pero Bilić” mijenja naziv u Odred izviđača “Jablan” Jablanica. Od 2018. godine sam u Klubu brđana i pomažemo rad mlađih izviđača i planinki. Za mene ovo priznanje znači mnogo i predstavlja jedan vid nagrade za moj doprinos u aktivnostima u odredu sa ostalim brđanima. Moja poruka je da se mladi učlane u izviđačku organizaciju da bi se više družili sa svojim prijateljima i provodili više vremena u prirodi, nego na društvenim mrežama i u  zatvorenim prostorijama”, završava Babić za jablanica.live.


 Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)