Konjičani na zasjedanju ZAVNOBiH-a, 25.11.1943. godine

Konjičani koji su bili na 1. zasjedanju ZAVNOBiH-a i koji su učestvovali u postavljanju temelja državnosti BiH su: Nijaz Begtašević, Omer ef. Maksumić, Nikola Draganić i Milan Mićević.

Nijaz je bio radnik iz Konjica, Omer je bio imam u Dubočanima, Nikola težak iz sela Borci, srez konjički, a Milan zamjenik komandanta Mostarskog bataljona. Ista delegacija predstavljala je ovaj kraj na zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu 29.11.1943., kao i  na 2. zasjedanju ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu, 30.6.- 2.7.1944.godine, piše u knjizi o bh vijećnicima.


Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH bilo je najviše zakonodavno i izvršno tijelo NOP-a u BiH. Ovo je jedna od genijalnih odluka Tita, koji je datum održavanja odabrao nakon temeljite analize ratne situacije, međunarodnih odnosa i odnosa snaga saveznika i protivnika oslobodilačke borbe partizana. Bosna i Hercegovina u Mrkonjić Gradu je utemeljena kao jedinstvena, cjelovita, slobodna, ravnopravna, suverena jedinica unutar Jugoslavije.

Na 1. zasjedanju ZAVNOBiH-a bilo je 247 delegata, od kojih je 173 imalo pravo glasa. Među delegatima bilo je sveštenika, vjeroučitelja, komunista, predstavnika stranaka HSS i JMO. Jedan od četiri imama (Mehmed Mujkić, Halil Sarajlić, Sulejman Topić) bio je i Omer ef. Maksumić iz Dubočana, koji je završio konjičku medresu.

Fotografiju Omera ef., ustupio nam je Hamo Ćibo i rekao da je Omer ef. imao dobru penziju, te da je svake godine išao na prijem kod Tita.

Sjećanje Nijaza Begtaševića (1904-1982.), zabilježio je list "3.mart" broj 3, 1981. godine, u kojem je ovaj vijećnik govorio o okupljanju vijećnika na Zvekuši, o pješačenju do Gornjeg Vakufa, o putovanju vozom i kamionom.

Ako buduće generacije ne budu znale kako je mukotrpno, uz mnogo žrtava i poginulih heroja nastajala BiH, onda je neće znati ni braniti ni graditi. 


Mirsad Čukle / Novikonjic.ba

 

ocijeni
(5 glasova)