Sjećanje na Safiju (Tucaković) Čolić (1929.-21.12.2016.)

Foto ilustracija: Google Foto ilustracija: Google

Danas je u Mostaru sahranjena Safija Čolić, majka dva šehida, majka dva „zlatna ljiljana“ ARBiH.

Safija Tucaković iz rodnog Glavatičeva 1952. godine udala se za Dervu Čolića u Borovčiće kod Nevesinja, gdje rađa sinove Envera, Hakiju, Hajdara i Šefkiju i kćerke Hajriju, Šefiku i Hatu.

Porodica je radila vrijedno, živjela složno, tiho i zadovoljno sve do rata, kada doživljava jednu od najtragičnijih sudbina.

Četnici iz Prkovića zapalili su selo u martu 1992. Safija je u zbjegu preko Veleža izbjegla u Mostar, gdje od gelera gubi desno oko, zatim preko Glogova i Jablanice, 26.10. dolazi u Konjic sa kćerkom Hajrom Pajević. U borbama za Bijelo Polje, Hakija je poginuo 1.7.1993., a Enver 24.7.1993., kao komandir diverzantsko-izviđačkog voda 49. Istočno-hercegovačke brigade čuvajući odstupnicu svojim saborcima. Hakija i Enver nosioci su najvišeg ratnog odličja ARBiH.

Poslije vijesti o pogibijama sinova, majka više kao da nije živjela. Sve suze je isplakala. Druga dva sina ranjena su u bitkama za Bosni i Hercegovinu, a Šefkija je poginuo poslije rata. Safija je bila 60% invalid, ali joj je revizija smanjila invalidnost na 50 %, kada je prestala primati dodatak. Gelere od granata nosila je iz ovoga, ali i iz 2. svjetskog rata. Safija je 2009. godine slomila kuk i ostala prikovana za postelju.

Vaš novinar posjećivao ju je više puta, žalila se da mora plaćati sve lijekove, da je niko ne posjećuje od silnih boračkih udruženja i raznih ministara, ali godine starosti uljepšavali su joj njeni najbliži, kćerke, brat Sabrija, sestre Mina i Rifija, unuci Ahmet, Mehmed, Amina, Anisa.

Allahova milost čuvala je majku Safiju, ali samo ona zna kroz šta je sve prolazila. Smiraj duši, Safija je našla danas, na mostarskim šehitlucima, gdje je sahranjena pored sinova Hakije i Envera, zlatnih ljiljana ARBiH.

Sve majke šehida i poginulih boraca, dužni smo gledati i poštivati kao svoje majke.

Mirsad Čukle/novikonjic

ocijeni
(1 glas)