Ministar Amir Zukić: Privrednicima 60 miliona KM za ublažavanje posljedica pandemije

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je da i naredne godine Vlada namjerava podržati mala i srednja preduzeća i obrte te da u okviru priprema za budžet za 2022. godinu planiraju određena sredstva za te namjene.

Istakao je da će iznos za pomoć tim preduzećima iznositi od četiri do pet miliona KM.

Zukić je dodao da budžetom planiraju i kreditna sredstva u visini od pet do šest miliona KM te da će osigurati mogućnost apliciranja na kredite na sedam godina s kamatnom stopom od 0,9 posto i grace periodom od dvije godine.

- Sredstva za tu namjenu smo povećali, jer smo u budžetu za 2021. godinu imali malo više od dva miliona – kazao je.

Ministar je najavio da će na narednoj sjednici Vlade FBiH razmatrati i uredbu o podršci obrtima i drugim samostalnim djelatnostima kojom je planirano da im se kroz grantove, ali u svrhu refundiranja troškova nastalih krizom zbog pandemije, dodijeli 60 miliona KM.

- Svi oni koji su uredni poreski obveznici i koji su uspjeli zadržati odgovarajući broj uposlenika, dobit će ta sredstva - kazao je.

Zukić očekuje da će uredbom biti podržano oko 25.000 obrtnika, ali da će se više o tome znati nakon obavljenog procesa koji slijedi kroz implementaciju te uredbe.


Fena / E.N. / Novikonjic.ba

Amir Zukićpomoć privrediMinistarstvo razvojapoduzetništva i obrta FBiH

ocijeni
(0 glasova)