Šarović: BiH je za 10 mjeseci od izvoza voća u Rusiju zaradila 23 miliona KM

Foto: FENA Foto: FENA

Izvoz voća i povrća, ali i poljoprivrednih proizvoda je najveća nada BiH kako bi stabilizovala domaću privredu. Tome u prilog govore podaci o izvozu u Rusiju za deset mjeseci ove godine, gdje je naša zemlja samo na osnovu izvoza voća zaradila 23 miliona KM, potvrdio je za Klix.ba ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.


Mirko Šarović za Klix.ba je kazao da će BiH uprkos prognozama i očekivanjima nakon zabrane izvoza u Rusiju zbog sumnje u ispravnost robe, imati pozitivan rezultat.

“U Rusiju smo za 10 mjeseci izvezli skoro 16 hiljada tona voća, a najviše jabuka i krušaka, što je za 40 posto više u odnosu na isti period prošle godine. U novčanom smislu zaradili smo 23 miliona KM, što je više za 6,5 miliona KM nego u 2015. godini. I pored kratkotrajne zabrane izvoza u Rusiju imat ćemo dobar rezultat na kraju godine”, kazao je Šarović za Klix.ba.

Ovo su izuzetno optimistični podaci, ako znamo da su ruski fitosanitarni inspektori u BiH boravili dvije sedmice i ispitivali porijeklo robe, a domaći privrednici u Rusiju nisu mogli izvoziti dva mjeseca. Prognoze nisu bile optimistične, ali potrebe ruskog tržišta i mogućnost da naša zemlja izvozi prije svega voće i povrće, doprinijeli su da u 2015. godini BiH ima pozitivan bilans kada je u pitanju izvoz u Rusiju.

“Izvoz u Rusiju ide nesmetano. Nemamo nikakvih zvaničnih naznaka o eventualnim problemima za sada, a svaka pošiljka se posebno provjerava. Mi na svaki upit ruske strane odgovaramo. Rusi su pooštrili kontrole i apel je svakome ko izvozi u Rusiju da zna da je svaka pošiljka podložna kontroli i da su mogućnosti za zloupotrebu nikakve”, zaključuje Šarović.

Preuzeto sa: klix.ba/novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)