Nastavak konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća Konjic do kraja sedmice?

Foto: novikonjic.ba Foto: novikonjic.ba

Nakon svečane izjave novoizabranih vijećnika Klub vijećnika SDA zatražio je polusatnu pauzu zbog dodatnih konsultacija, ali nakon isteka pauze sjednica nije nastavljena te je njen nastavak prolongiran.

Na dnevnom redu sjednice je i izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća i da se naslutiti da su „dodatne konsultacije“ zatražene upravo zbog tih postavljenja. S obzirom da je koalicija SDA-SBB na proteklim izborima izvojevala pobjedu zajedničkog kandidata za načelnika, te će na čelu izvršne vlsti u Konjicu u naredne četiri godine ponovo biti Emir Bubalo, pretpostavlja se da će ova koalicija koja u Vijeću ima natpolovičnu većinu od 16 ruku predvoditi i predstavničku vlast u toj općini.

Međutim, ni SDA ni SBB za konstituirajuću sjednicu nisu dostavili prijedloge za predsjedavajućeg Općinskog vijeća?! Svoj prijedlog dostavio je jedino SDP, predloživši za predsjedavajućeg Suada Golubića, predsjednika SDP-a Konjic. SDP ima 5 mandata u Vijeću ali i stav centrale da neće koalirati s desnicom, te će zasigurno biti zanimljivo pratiti rasplet situacije kod uspostavljanja predstavničke vlasti u Konjicu.

U izjavi za medije predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Konjica Nedžad Maksumić kazao je da je koalicija SDA-SBB stabilna i da pregovori idu u pozitivnom smjeru, te da je preostalo da se usaglase određeni detalji. „Sjednica će svakako biti nastavljena u idućem razdoblju. Mislim da je bolje jedan dan duže dogovarati nego da u budućnosti iskrsne neki problem“, izjavio je Maksumić.

Iz SBB-a su nam kazali da se nepotrebno pravi fama oko pozicije predsjedavajućeg Vijeća.

Ako ćemo izborom predsjedavajućeg Općinskog vijeća riješiti problem grijanja u gradu, dječijih igrališta i parkova, probleme urbanizma ili doma zdravlja, SBB će predložiti ime ili podržati prijedlog neke druge stranke istog časa, ali neće. Imate situaciju da mnoga općinska preduzeća, institucije stagniraju, da ne kažem posluju loše, i tu nema hitnosti da se nešto uradi. Jasno je da se u prvi plan stavlja hitnost izbora predsjedavajućeg Vijeća zbog zakonskih procedura i rokova, ali ne treba previše energije rasipati oko toga ko će voditi sjednice. Ovaj četverogodišnji mandat mora biti iskorišten za pozitivne promjena u gradu. Koalicioni partneri SBB i SDA razgovaraju u tom smjeru i energiju troše s tim ciljem. Sjednica će biti nastavljena ubrzo, a u interesu građana ne treba žuriti nego nastaviti insistirati na osvježenjima kada je riječ prvenstveno o lokalnoj politici ali o kadriranju iz nadležnosti Općinskog vijeća“, kazao je vijećnik SBB-a Ajdin Tinjak,potpredsjednik SBB-a Konjic.

Ako je suditi po navedenom i ako se nastave „dodatne stranačke konsultacije“ načelnik Općine Konjic Emir Bubalo imat će dosta problema jer Vijeću ubrzo mora ponuditi budžet za 2017. Da li će Vijeće biti konstituisano do predviđenog roka za donošenje budžeta ostaje da se vidi.

(Vijesti.ba/novikonjic.ba)

ocijeni
(0 glasova)