Planinarsko društvo “Borašnica” Konjic organizuje izlet na Žljebinu i Tjeme

U subotu 25.septembra 2021.godine Planinarsko društvo “Borašnica” Konjic organizuje izlet na Žljebinu i Tjeme.

Tim povodom PD “Borašnica” Konjic je na svojoj stranici obavilo:

IZLET NA ŽLJEBINU I TJEME

dana 25.9.2021. (subota)

Poštovani prijatelji planinari, PD “Borašnica” Konjic poziva vas da učestvujete u promotivnoj planinarskoj turi koju organizujemo povodom svečanog otvaranja novomarkirane planinarske staze na relaciji: Glavatičevo - vrh Žljebina (1187 m/nv) - vrh Tjeme (1326 m/nv).

Okupljanja učesnika je dana 25.09.2021. godine u mjestu Glavatičevo (u dolini Neretve, oko 30 km udaljeno od Konjica), u 08:30 sati. Nakon okupljanja slijedi polazak automobilima do ishodišne tačke u selu Kučići (10 minuta vožnje od Glavatičeva, asfaltna cesta).

Planinarska staza je obilježena planinarskim znakovima i putokazima na pravcu: selo Kučići - Križ - česma na Parežu - Ploča - česma na Planinici - česma na Javorniku - vrh Žljebina - vrh Tjeme;

Ukupna visinska razlika 1000 m;

Ukupno vrijeme trajanja ture: 7 sati hoda.

Oprema:Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima.

Prevoz: Privatna vozila

Hrana: Obezbijeđen ručak

Vodič: Braco Babić tel. 062 877 262

Prijave do petka 24.9.do 12 sati na telefone:

Ribić Sead 061 741 797

Jazvin Osman 061 499 528

Opis uspona:

Od ishodišne tačke u selu Kučići pješačimo širokim šumskim putem (oko 1 sat hoda). Nakon česme na Parežu ubrzo napuštamo put i nastavljamo drevnom stočarskom stazom sa nizom lijepo izvedenih serpentina kroz šumu do izlaska na pašnjake gdje se nalaze ostaci kamenih koliba i staja u bivšem katunu na Planinici. Nakon kraćeg odmora pokraj česme na Planinici, nastavljamo s usponom preko livada do česme na Javorniku. Sijedi kratka pauza za odmor pokraj česme. Od Javornika dalje nastavljamo s usponom na Žljebinu i Tjeme. Vrhovi Žljebina i Tjeme su dva izvanredna vidikovca s kojih se pružaju široki razgledi na dolinu Neretve i mjesto Glavatičevo, na planine Bjelašnicu, Visočicu, Lelijiju, Zelengoru, Crvanj, Velež, Prenj,Radušu, Vranicu, Vitreušu, Zec i Bitovnju.

Napomena: - Od Tjemena silazimo na Kobačevo gdje je organizovan zajednički ručak za učesnike planinarskog pohoda.

Prijavom na turu svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno učestvovanje na istoj, te će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana ture, odluka i uputa vodiča i organizatora. Svi učesnici idu na vlastitu odgovornost. Organizator zadržava pravo promjene plana ture zavisno od vremenskih uslova ili nepredviđenih okolnosti.

Učesnici pohoda su dužni pridržavati se naredbi i uputa Kriznog štaba Federalnog Ministarstva Zdravstva i Preporuka donijetih od strane Zavoda za Javno Zdravstvo FBiH.

Povratak u Glavatičevo je u popodnevnim satima.


PD Borašnica Konjic / Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)