ZLOSTAVLJANJE DJETETA Monstrumi otkriveni zahvaljujući „Krimolovcima“: Građani nisu dozvolili da mališan doživi sudbinu Smaje Ćesira

Otac S. H. skoro četiri godine zaključavao, izgladnjivao i tukao svog 6-godišnjaka, a u svemu mu pomagala sadašnja supruga S. A.

Monstruozno zlostavljanje nemoćnog maloljetnog djeteta na području općine Visoko šokiralo je javnost u BiH.

Zlostavljači, otac djeteta S. H. i maćeha S. A., odlukom Suda, naredni mjesec će provesti u pritvoru. Njima se stavljaju na teret krivična djela nasilje u porodici i zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika.

Oboje zaposleni

Do sada je otkriveno da su dječakov otac i njegova sadašnja supruga nepune četiri godine psihički i fizički mučili 6-godišnjaka, kojeg su, umjesto da mu pruže roditeljsku ljubav, zaključavali i kažnjavali kada bi želio jesti.

- Držali su ga zaključanog u sobi, u kojoj je znao više dana boraviti sam, a koja nije uvjetna za život. Ostavljali su ga bez hrane, pića i drugih osnovnih potrepština, a kada bi uzimao hranu, tukli su ga kaišem, muhalicom i štapom, optužujući ga da krade od njih - navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora.

Zlostavljanje mališana bi se nastavilo da nije bilo „Krimolovaca“, odnosno građana, koji su anonimno prijavili slučaj.

- Ne možete vjerovati da je otac mogao tako nešto uraditi svom djetetu. To je nešto poput zlostavljanja malog Smaje Ćesira, s tim što je Smajo podlegao povredama, a dječak iz Visokog nije zadobio teže povrede. Više je izgladnjivan i psihički mučen, dijete je doživjelo veliku traumu - kazao nam je izvor iz istrage.

Dodao je da nije riječ o socijalno ugroženoj porodici te da su i otac i maćeha zaposleni. U toku su saslušavanja svjedoka i komšija te, kako nam je rekao izvor iz istrage, otkrit će se i drugi detalji stravičnog zlostavljanja dječaka.

Dijete adekvatno zbrinuto

Sud je odbio žalbu odbrane te je rješenje o pritvoru postalo pravomoćno.

Kontaktirali smo advokata iz Visokog Tarika Lemeša, koji zastupa uhapšeni par, ali je on odbio da daje bilo kakvu izjavu jer je u toku istraga.

U cijeli slučaj uključen je Centar za socijalni rad Visoko, koji je preuzeo brigu oko dječaka.

- Dijete je adekvatno zbrinuto i Centar je uradio svoji dio posla u vezi sa smještajem, koje je obavljeno prema svim procedurama. Nismo u mogućnosti da vam damo više informacija jer je u toku istraga - kazao nam je Kemal Mušinbegović, direktor Centra za socijalni rad Visoko.


Avaz.ba / Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)