VIJEĆE EVROPE: U BiH policija muči zatvorenike, zabilježena čak i silovanja

Vijeće Evrope (VE) pozvalo je u utorak vlasti BiH da poduzmu ‘rigorozne mjere’ kako bi spriječile policijska zlostavljanje zatvorenika navodeći više slučajeva nasilja s nanošenjem tjelesnih ozljeda, prijetnji, pa čak i silovanja.

U izvještaju Odbora VE za sprječavanje mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja te kažnjavanja (CPT) koje je objavljeno u utorak navodi se kako je njihovo izaslanstvo informirano o brojnim navodima tjelesnog i psihičkog zlostavljanja zatočenih osoba u zatvorima kojima su ih izložili službenici za provođenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

“Ozbiljnost navodnog zlostavljanja kao što je silovanje palicom, lažna egzekucija pištoljem mogla bi, prema mišljenju CPT-a, predstavljati mučenje”, stoji u izvještaju.

Dodaje se kako su se zatvorenici žalili da su ih policijski službenici udarali rukama, drvenim palicama i električnim kablima.

Ove ozljede nanosili su uglavnom kriminalistički inspektori i pripadnici jedinica za posebne intervencije.

Pri tome je posebno istaknuta brutalnost policije u kantonima sa sjedištem u Sarajevu i Mostaru.

“Potrebne su rigorozne mjere za promicanje promjene kulture policije u Kantonu Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskoj policiji i policiji FBiH”, navodi Vijeće Evrope.

Predlažu da se uvede sistem audio i i video snimanja policijskih razgovora s osumnjičenicima, kao i garantovanje da su zdravstveni pregledi osumnjičenih za kriminal u policijskom pritvoru temeljiti i povjerljivi.

Vijeće Evrope upozorilo je i kako unutar policije nisu na vrijeme provođene istrage o navodnom policijskom zlostavljanju, dok se istražna tijela ne mogu smatrati nepristranim i neovisnim, dodaje se u izvještaju.

Odbor VE za sprječavanje mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja te kažnjavanja kritizirao je i uvjete u zatvorima u Sarajevu i Mostaru gdje su pritvorenici zatočeni u ćelijama i po 23 sata dnevno.

Upozorili su i kako je u tim ustanovama loša zdravstvena zaštita zatvorenika.


 Dnevni.ba / A. K. / Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)