U Lukavcu izmjerena maksimalna satna vrijednost prašine

Foto: Google Foto: Google

U Lukavcu je izmjerena maksimalna satna vrijednost koncentracije prašine od 490 ug/m3. U porastu su i koncentracije zagađujućih materija osobito prašine (lebdećih čestica ili PM10 ili PM2.5) u Jajcu i Goraždu, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

U Zenici i Tuzli su jučer prekoračene i srednje dnevne granične (125 ug/m3) koncentracije sumpordioksida u zraku.

Inače, na svim mjernim mjestima, osim pozadinske stanice Ivan-sedlo, izmjerene su koncentracije lebdećih čestica viši od propisane granične (50 ug/m3) i tolerantne (65 ug/m3) vrijednosti. Najviše vrijednosti koncentracija su mjerene u Lukavcu, Tuzli, Zenici i Sarajevu.

Opći meteorološki uslovi u naredna tri dana ne pogoduju kvalitetu zraka i očekuje se stagnacija ili daljnji porast koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Ostale mjerene zagađujuće materije za sada ne prekoračuju propisane granične vrijednosti ali su u postepenom porastu.

Trenutna situacija u nabrojanim, ali i u većem broju drugih gradova u kojima se ne vrše mjerenja kvaliteta zraka je vrlo štetna za ljudsko zdravlje i očekujemo preporuke zdravstvenih institucija i radnika za ponašanje građana, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Za upravljanje kvalitetom zraka i poduzimanje koraka i mjera za smanjenje zagađenja nadležne su kantonalne institucije i općine.

Preuzeto sa: federalna.ba/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)