Sindikat učitelja HNK traži isplatu zaostataka od marta i aprila

Sindikat učitelja Hercegovačko-neretvanskog kantona uputio je otvoreno pismo Ministarstvu finansija HNK-a u kojem traži isplatu zaostataka na plate za mart i april.

U otvorenim pismu, koje potpisuje predsjednik Sindikata učitelja HNK-a Slavko Lauš, Sindikat podsjeća da je u aprilu ove godine došlo do pada servera Ministarstva finansija HNK-a što je dovelo do poteškoća pri isplati plata budžetskim korisnicima.

U maju ove godine Ministarstvo je najavilo da će u roku od sedam dana isplatiti razliku plata za mart, kao i ugovore koji nisu bili isplaćeni, a zatim i za mjesec april.

Iz Sindikata navode kako su od tada prošla četiri mjeseca, a razlika nije isplaćena.

“Nije u redu niti je normalno raditi cijeli mjesec pa da tvoju plaću pošalju kolegi koji je prošli mjesec radio kao tvoja zamjena, a ti naplatiš kao da si još uvijek na bolovanju. Tom istom kolegi je onda tvoja plaća uredno povučena s računa, a tebi tvoja u punom iznosu nikad nije isplaćena. I tako dva puta zaredom, s tim da se drugi put niste prevarili slati kolegi išta, samo si ti opet naplatio kao da si na bolovanju, a ustvari si uredno odradio svoje obaveze”, navodi se u otvorenom pismu Sindikata.

Iz Sindikata su pozivali ministra Faladžića da u što skorijem roku iznađe rješenje za uplatu zaostataka budžetskim korisnicima, školama, policiji, pravosudnim organima i ministarstvima, te upravnim organizacijama.


 Caportal / A. K. / Novikonjic.ba

ocijeni
(2 glasova)