SKB Mostar: U dvije sedmice broj pacijenata na respiratoru se upeterostručio

Porastom novozaraženih raste i broj hospitaliziranih pa je tako u posljednje dvije sedmica u Hercegovačko-neretvanskom kantonu broj hospitaliziranih covid pozitivnih bolesnika s kliničkom slikom težeg oblika bolesti čak četiri puta veći u odnosu na ranije razdoblje, potvrđeno je Feni iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.

Veliki skok broja zaraženih i hospitaliziranih izazvao je i povećanje broja pacijenata na respiratoru, a u protekle dvije sedmice u toj zdravstvenoj ustanovi broj pacijenata s kritičnim oblikom bolesti koji zahtjeva liječenje u Respiratorskom centru je do pet puta veći.

Od ukupnog broja hospitaliziranih njih 10 posto je nepotpuno vakcinisanih, a 90 posto su nevakcinisani.

“Kako raste broj covid pozitivnih osoba, očekivan je i porast hospitaliziranih pacijenata. Dosad smo u Respiracijskom centru imali dvoje potpuno vakcinisanih i dvoje nepotpuno vakcinisanih pacijenata. U oba slučaja gdje su pacijenti bili potpuno vakcinisani radi se o bolesnicima s pridruženim teškim hroničnim bolestima”, navode iz SKB Mostar.

Dodaju kako se s obzirom na kliničku sliku većine pacijenata vjerojatno radi o virusu delta varijante, no ne može se isključiti niti prisutnost drugih sojeva.

Iz SKB-a također ističu da ima i covid pozitivne djece, no nema težih oblika bolesti i hospitalizacija.

Zbog malog postotka vakcinisanih u našoj zemlji očekuju rast covid pozitivnih i hospitaliziranih.

“S obzirom na to da je mali postotak vakcinisanog stanovništva u našoj zemlji, zdravstveni radnici će imati puno posla vezano za covid infekciju”, naglašavaju.

Upitani kako se zbog povećanja broja covid pozitivnih bolesnika odvijaju kontrolni pregledi i operacije u toj zdravstvenoj ustanovi iz SKB Mostar kažu kako trenutno nastavljaju s uobičajenim dosadašnjim radom uz dnevnu prilagođavanje postojećoj situaciji.


Fena / Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)