CHANEL NO. 5 – PARFEM ZA SVA VREMENA

Foto: journal.hr Foto: journal.hr

Gabrielle Coco Chanel jednom je prilikom izjavila kako je moda prolazna, a stil vječan. Osim za modu, isto je s punim pravom mogla ustvrditi i za beauty industriju, koja je od vremena u kojem je Chanel stvarala do danas doživjela tektonske promjene, a u moru novih tehnologija i inovacija, malo je koji proizvod uspio odoljeti testu vremena. No, oni koji jesu, posebno su vrijedni, a primjera radi to je definitivno parfem No. 5 – Chanelova petica koja je danas na pragu svoje stote obljetnice.

Priča o ovom kultnom parfemu, mirisu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, vraća nas u prvu polovicu 20. stoljeća. Točnije, 1920. godinu, kada je Coco angažirala Ernesta Beauxa, francuskog kemičara i nekadašnjeg parfumera ruske carske obitelji, da napravi njen prvi parfem. Željela je nešto posve drugačije od mirisa koji su tada vladali tržištem i jedan ženstveni parfem posvećen ženama.

Chanel No. 5 ilustracija

Nakon 10 mjeseci predanog rada, Beaux je pred Coco došao sa 10 različitih epruveta i verzija parfema, numeriranih od 1 do 5 i od 20 do 24. Koristio je preko 80 nota kako bi kreirao jedinstveni mirisni buket, a pravu malu revoluciju izazvao je upotrebom aldehida i sintetičkih komponenti koje su parfemu dale na kompleksnosti, čineći novi Chanelov parfem uistinu modernim u eri mirisa s jednom jedinom notom.

chanel6

Od deset njoj prezentiranih verzija, dizajnerica je izabrala onu pod brojem pet, i to djelomično zbog svog praznovjerja i uvjerenja kako joj je petica sretan broj. Upravo je petog svibnja uobičajeno predstavljala svoje nove kolekcije, pa je broj pet, pete po redu verzije parfema, odlučila zadržati i u samom njegovom imenu. Smatrala je kako će joj taj potez donijeti sreću, a kasnije će se ispostaviti kako nije bila daleko od istine, jer do 1929. godine Chanel petica postala je najprodavaniji parfem na svijetu.

No, vratimo se još trenutak na godine koje su bile ključne za ovaj kultni miris. Coco ga je premijerno predstavila svojim prijateljima na intimnoj večeri u gradiću Grasseu na francuskoj rivijeri, danas središtu parfemske industrije, a nakon što je okupljene goste njen parfem potpuno oduševio, 5. svibnja 1921. predstavila ga je i u svom butiku na rue Cambon.

Transformacija Chanel No. 5 bočice kroz godine

Transformacija Chanel No. 5 bočice kroz godine

Baš kao i sama formula mirisa, i njegova bočica bila je u potpunoj suprotnosti s aktualnim trendovima. Minimalističkog duha, no vrlo luksuzna i skupocjena, bila je odgovor na pretjerano elaborirana pakiranja parfema koja su tada vladala tržištem. Bočica čistih linija, gotovo prozirna i nevidljiva, u prvotnoj je verziji proizvedena 1919., no zbog svoje delikatnosti doživjela je redizajn u 1924., kada je dobila deblje i kockastije kutove kako bi podnijela distribuciju. To je ujedno bila i njena posljednja značajna transformacija, sve do danas.

Chanel No. 5

Chanel No. 5

Kao moćan simbol luksuzne jednostavnosti, No. 5 je brzo postao omiljenim mirisom Hollywooda. Ogroman publicitet osigurala mu je filmska diva Marilyn Monroe, koja je na jedno pitanje u intervjuu iz 1954. godine odgovorila kako u krevet liježe sa samo par kapi petice na sebi.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe

U 60-ima, parfem se počeo intenzivnije reklamirati u glossy tiskovinama poput Voguea i Harper’s Bazaara, koje su ga opisivale kao ‘must have’ dodatak svake žene. Velika eksponiranost, kako u magazinima, tako i na brojnim prodajnim mjestima, u 70-ima je rezultirala prvom krizom samog parfema, a kako ubrzo ne bi postao passé, povučen je s mnogih prodajnih punktova, te je u svrhu njegove revitalizacije angažiran i Jacques Helleu, kreativni direktor Parfums Chanela.

Catherine Deneuve za Chanel No. 5

Catherine Deneuve za Chanel No. 5

On je za zaštitno lice parfema izabrao francusku glumicu Catherine Deneuve, a tijekom 70-ih i 80-ih snimljene su mnoge televizijske reklame u znaku No. 5 parfema, koje je režirao Ridley Scott. Pod Helleuovom kontrolom, Chanel petica vratila se u dane filmskog glamura i sofisticiranosti, a Catherine Deneuve na njenoj su poziciji kroz godine naslijedile Carole Bouquet, Nicole Kidman, Audrey Tautou, pa 2012. čak i Brad Pitt.

Nicole Kidman za Chanel No. 5

Nicole Kidman za Chanel No. 5

Za Chanel No. 5 miris danas se veže urbana legenda kako se u svijetu svakih 30 sekundi proda jedna njegova bočica, a sami original u međuvremenu je dobio pojačanja unutar No. 5 mirisne obitelji. Spomenimo, primjerice, Chanel No. 5 Eau de Parfum, koji je 1986. predstavio parfumer Jacques Polge, kao puniju i voluminozniju verziju originala, zatim Chanel No. 5 Eau Première, koji je uoči ljeta 2015. predstavljen kao moderna, prozračna verzija originala, a prate ih i mnogi proizvodi za njegu tijela, koji nose prepoznatljive No. 5 mirisne note.

audrey

Audrey Tautou za Chanel No. 5

No, vrlo vjerojatno najveći iskorak u novije vrijeme, Chanel je napravio ove godine. 1. rujna u prodaju je stigao Chanel No. 5 L’EAU, nova mirisna kreacija iza koje se krije parfumer Olivier Polge. On je ovaj miris namijenio djevojkama i općenito nešto mlađoj Chanelovoj publici, koja dosad možda nije favorizirala ovaj legendarni parfem. N°5 je tako dobio nov, svjež i mladenački imidž, a sama kompozicija dobila je zanimljiv zaokret.

Chanel No. 5 L'EAU

Chanel No. 5 L’EAU

Journal.hr sudjelovao je na predstavljanju nove Petice u Bratislavi s medijima iz još desetak država – bilo je to prvo druženje takvog tipa u ovom dijelu Europe gdje je stigao i sam Olivier Polge. Novi No.5 L’EAU prirodniji je i svježiji, a zahvaljuje to notama limuna, mandarine i naranče koje se primarno otkrivaju na koži, praćene romantičnim notama svibanjske ruže i jasmina, koji se dvaput godišnje ubiru u Grasseu. Na ovaj cvjetni povjetarac nadograđuju se vetiver i cedar, praćeni mekim notama mošusa.

Lily Rose Depp za Chanel

Lily Rose Depp za Chanel No. 5 L’EAU

Zaštitno lice parfema postala je mlada zvijezda Lily-Rose Depp, koja je u ovoj ulozi krenula stopama svoje mame Vanesse Paradis. Otkrivanje novog parfema pratila je i jaka marketinška kampanja, u čije rezultate ne treba sumnjati, jer po svemu sudeći No. 5 ponovno je postao glavna tema razgovora i klasik koji se iznova rađa kako bi opet impresionirao.

chanel

Foto: Chanel

Preuzeto sa: journal.hr/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)