Žele li Mostarci upravitelje zgrada?

Iz Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara su nam rekli kako ne znaju kada i kako će zakon zaživjeti.

Iako je 2008. godine u Hercegovačko-neretvanskoj županijie usvojen Zakon o upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada, od tada pa do danas, zgrade u Mostaru su sve, samo ne uređene.

U pojedinim zgradama gdje ima volje pojedinaca, zajedničke prostorije se uređuju, građani samoinicijativno uređuju i pročelja zgrada, koja se sve više šarene, no ovo pitanje se, iako je zakonski regulirano i dalje ne rješava.

Zakon je samo mrtvo slovo na papiru, a iz Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara su nam rekli kako ne znaju kada i kako će zakon zaživjeti.

Samo jedan upravitelj

''Godine 2008. objavljena su dva poziva za obavljanje poslova upravitelja i sveukupno se prijavilo pet upravitelja; Tempo-Vranica, ZT Tehnozaštita, Euro-Invest, Amitea i Contec.

Od navedenih samo Euro-Invest je ostao jedini upravitelj koji posjeduje certifikat za obavljanje poslova upravitelja od strane Ministarstva građenja i prostornog uređenja'', pojašnjeno nam je iz Odjela.

Grad Mostar je 2009. godine informirao građane o početku provedbi spomenutog zakona, a građani su tada, kako nam je pojašnjeno, iskazali interes za provedbu Zakona.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada donijela je Vlada HNŽ-a, a Grad je tek implementator. Inače, po posljednjem popisu u Mostaru je više od 22.000 vlasnika stanova, garaža i poslovnih prostora, bez novoizgrađenih stambenih jedinica.


Bljesak.info/ Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)