Poslanici iz RS-a usvojili prijedlog kojim se za vrijeđanje entiteta ide i do 15 godina u zatvor

Narodna skupština Republike Srpske je usvojila danas Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona RS-a kojim se, između ostalog, zabranjuje nazivanje ovog entiteta genocidnom tvorevinom.

U Prijedlogu zakona stoji da će kaznom zatvora za one koji omalovažavaju RS, njen grb, amblem i himnu, te nazivaju entitet genocidnom tvorevinom biti kažnjeni čak i do 15 godina zatvora ukoliko krivično djelo bude izvršeno u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti.

Od 83 poslanika prisutna su bila 73, a za je glasalo njih 70. Protiv su bila tri člana Koalicije za BiH.

Posebna sjednica u Banjoj Luci počela je u 12 sati, daleko od očiju javnosti s obzirom na to da novinarima nije dozvoljeno da prisustvuju, a nije bilo ni uobičajenog TV prijenosa.

Na dnevnom redu je osim ovoga bila još jedna tačka, a to je Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika koji je također usvojen nešto ranije nakon rasprave.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila Prijedlog zakona kojim se odbacuje Inzkova odluka

Oba zakonska rješenja predložili su klubovi poslanika SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, DNS-a, US-a, SPS-a, NPS-a i poslaničke grupe NDP-a.

Na sjednici su, osim narodnih poslanika, došli i lideri političkih partija iz RS-a koji su se opratili poslanicima tokom sjednice.


Klix.ba / Novikonjic.ba

NSRS Narodna skupština RS Krivični zakon RS

ocijeni
(0 glasova)