Dravić za "Avaz": Nastavit ću snimati kad ozdravim

Foto: avaz.ba Foto: avaz.ba

Vijest koja se proteklog mjeseca brzinom svjetlosti proširila regionom - da je Milena Dravić (76) zbog teškog zdravstvenog stanja smještena u bolnicu - zabrinula je brojne poštovaoce ove velike glumice. Pojedini mediji u Srbiji pisali su kako se Dravić liječi na Onkološkom odjelu na Klinici u Zemunu, ali zvanične potvrde nije bilo.

Podrška porodice

Nakon terapije, kojoj je bila podvrgnuta proteklih sedmica, glumica je ojačala, zbog čega su je doktori prije nekoliko dana otpustili na kućno liječenje. Upravo iz svog beogradskog doma Dravić je ekskluzivno govorila za “Dnevni avaz” o svom zdravstvenom stanju, smrti supruga Dragana Nikolića, karijeri...

Glumica nikada u javnosti nije željela otkriti od čega boluje, ali nam je kratko priznala da liječenje još traje.

- Ne bih mnogo o tome govorila, neka to ostane iza mene. Da vam budem najiskrenija, tako mi najviše odgovara, jer su mediji o mom zdravstvenom stanju mnogo pisali... Jesam li bolje, ne znam ni sama, vidjet ćemo – govori nam Dravić.

No, na našu konstataciju da se stječe dojam da je vedar duh, uprkos svemu, nije napustio, glumica s uzdahom govori:

- Nikad čovjek ne zna šta ga u životu može snaći. Šta da radim, šta drugo čovjeku preostaje nego da se nada? Porodica je bila uz mene kad mi je bilo najteže i, naravno, moji prijatelji i hvala im na tome – iskrena je Dravić.

Ova glumačka diva trideseti je laureat najvišeg glumačkog priznanja u Srbiji - nagrade za životno djelo “Dobričin prsten”. Iako joj imponira, kako kaže, jedno od najvećih priznanja u dugogodišnjoj karijeri, sve je to vrlo malo s obzirom na to da njen voljeni suprug u tom trenutku nije bio kraj nje...

- Samo njega nema da sa mnom radost podijeli... Od sveg srca zahvaljujem svima onima koji su mi iskreno dodijelili ovu veliku, blistavu nagradu. To je velika čast. Lijepo je što su me se ljudi sjetili, da me nagrade za moj rad, u najtežim životnim trenucima – kazala je Dravić za nagradu koju joj je dodijelilo Udruženje dramskih umjetnika Srbije.

Ogroman bol

Nakon smrti supruga Dragana Nikolića 11. marta 2016. godine, uprkos ogromnom bolu, Milena je sakupila snage i vratila se glumačkoj karijeri. Prva uloga koju je prihvatila, bila je u seriji “Komšije”, rame uz rame s kolegom Mimom Karadžićem.

- Serija “Komšije” trenutno se emitira na RTS-u. No, kada su u pitanju naredni angažmani, sve što mogu reći jeste da ću nastaviti snimati kad ozdravim – kazala nam je Dravić.

Na koncu, ova sjajna glumica poručila nam je:

- Veliki pozdrav Sarajevu i vašim čitaocima....

Ljubav koja je trajala skoro 50 godina

Milena Dravić i Dragan Nikolić upoznali su se 1969. godine na snimanju filma “Horoskop”.

U to doba, ona je već bila velika zvijezda, dok je on tek započinjao svoju glumačku karijeru. Svoju ljubav ozakonili su 1972. tokom snimanja filma “Kako su se voljele dvije budale”.

O svom braku nikada nisu javno govorili, a u jednom od ranijih intervjua za “Dnevni avaz” Milena Dravić govorila je o tome kako su njih dvoje rijetko snimali zajedno:

- To je splet okolnosti. I u pozorištu smo samo u nekoliko projekata radili zajedno. Nekako je svako imao svoju karijeru. Možda je tako i bolje. Možda bismo i dosadili jedno drugom da smo, kao bračni par, igrali non-stop. To ne bismo ni mi podnijeli, ne bi ni publika. Prema tome, sada, kada se svode računi, vidi se da je sve moralo tako biti. Tako je bilo predodređeno.

Reditelj František Čap otkrio je u Sarajevu

O Mileni Dravić najbolje govore njena djela. U karijeri koja traje više od 50 godina, snimila je skoro 100 filmova, ostvarila je brojne nezaboravne role u TV serijama, kao i u pozorištu.

Glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, kada ju je za vrijeme posjete tetki u Srajevu otkrio slovenski reditelj František Čap, s kojim je 1959. godine snimila svoj prvi film "Vrata ostaju otvorena".

Rekla je...

  • Ne živim kao zvijezda.
  • Patimo od kompleksa više vrijednosti.
  • Činjenica da sam glumica tražila je da izgledam najbolje što mogu.
  • Ako čovjeka ponese divljenje drugih, riskira da ne vidi svoje greške, što mu lako može doći glave.
  • Ljubav liječi sve.Autor: Enisa SKENDEROVIĆ

Preuzeto sa: avaz.ba/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)