USTANAK 27. jula 1941. historijski je datum za Bosnu i Hercegovinu

Toga dana prije 80 godina, narod Bosne i Hercegovine, pod rukovodstvom Tita i KPJ, ustao je u odbranu zemlje i slobode, te se na kraju 2. svjetskog rata svrstao na stranu sila pobjednica.

 Šta je prethodilo narodnom ustanku ? Prethodile su duge, brižljive i temeljite pripreme i procjene.

Hitler i nacistička Njemačka 1.9. 1939.napadaju Poljsku, zatim okupiraju Nizozemsku i Dansku, a u Pariz njemačke trupe ulaze 14.6.1940. U martovskom ratu, poražena je vojska Kraljevine Jugoslavije, Vlada kapitulira, 25.3.1941. pristupa Trojnom paktu, a kralj napušta zemlju.

22.6. 1940. Njemačka napada svoga dotadašnjeg saveznika SSSR. U takvoj situaciji, Politbiro CKSKJ 4.7. donosi historijsku odluku da jugoslovenske narode pozove na partizanski oružani otpor silama Osovine. Gerilske trupe su formirane i prije formalnog poziva, a ustanici su 27.7. zauzeli Drvar i Grahovo i neka okolna mjesta, što se uzima kao Dan ustanka naroda i narodnosti BiH.

Hitler je diktatorskom i autokratskom vlašću i idealima nacionalsocijalizma.dobio podršku svoga naroda, tj. zbog širenja njemačkog nacionalizma, antisemitizma, antikapitalizma i antikomunizma.

Hitler je želio uspostaviti Novi svjetski poredak s njemačkom prevlašću u Europi. Da bi postigao svoj cilj, vanjsku politiku usmjerio je na širenje životnoga prostora Arijevaca,

U tako nepovoljnoj situaciji, komunisti organizuju i predvode NOP, prave široki Narodno oslobodilački antifašistički front. Partizani su protiv sebe, osim Nijemaca, Italijana, Mađara, Rumuna, Bugara i dr., protivnike imali u svim tadašnjim dijelovima zemlje, (ustaše, četnici, ljotićevci, nedićevci, Bijela garda, Balisti i dr.). Međutim, lični primjer komunista, iskustvo, disciplina, vizionarstvo vođa, dobra organizacija, omogućili su da na kraju rata budemo na strani sila pobjednica, što je dalje imalo izuzetno pozitivne efekte u obnovi i razvoju zemlje.

Ovaj dan na području općine Konjic, obilježavao se do 1990.godine kada su organizovani veliki narodni skupovi na Ivan sedlu, u Blazinama i u Odžacima-Povajdo.

Mirsad Čukle / ANK-Novikonjic.ba

 

ocijeni
(1 glas)