Na bajramskom prijemu mostarskog muftije predstavnici svih vjerskih zajednica

Bajramski prijem mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića, kojem su prisustvovali predstavnici svih vjerskih zajednica, visoki dužnosnici diplomatskih misija u Mostaru, predstavnici javnog, političkog, kulturnog...

... gospodarskog života Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije večeras je upriličen u novootvorenom vakufskom kompleksu Podveležju, kojeg sačinjavaju Centar za zdravo starenje i Kalima resort (turističko odmaralište) s autentično obnovljenom džamijom, starijom od četiri stoljeća.

Samim odabirom ambijenata iskazana je plemenitost islama i nastojanje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za brigu o osobama treće životne dobi.

- Nama, aktuelnoj generaciji, možda se nekada čini, da je naše vrijeme najbremenitije i najizazovnije, zaboravljajući da su se kroz dugu povijest svi narodi suočavali s kušnjama kroz koje je Bog čitave narode stavljao na duhovni i moralni ispit. Kroz kušnju se propituje čvrstina naše vjere u Boga, a tu čvrstinu suštinski oblikuju iskrenost i dosljednost čija su konkretna manifestacija dobra djela i dosljedno moralno postupanje - u prigodnoj bajramskoj čestitci istaknuo je muftija, podsjetivši da inspiraciju u izgradnji mola i čvrstog uvjerenja treba tražiti u primjeru praoca čovječanstva, poslanika Ibrahima (Abrahama) alejhiselam.

Posebno je ukazao na vrijednosti i značaj njegovanja međusobne ljubav i spremnosti na osobno odricanja zarad općeg prosperiteta.

- Istinska ljubav prema Bogu otkriva ono najljepše i najplemenitije u čovjeku, ona ga čini širokogrudnim, pristupačnim i otvorenim. Isključivost, netrpeljivost, zavidnost, osjećaj sile i nadmoći iznevjeravaju i obesmišljavaju učenje vjere čiji najčvršći temelj jesu bogobojaznost, altruizam i samilost - kazao je muftija.

Bajramsku čestitku mostarskom muftiji i muslimanima na području Mostarskog muftijstva u ime vladike Dimitrija episkopa Zahumsko-hercegovačke i primorske biskupije uputio je iguman manastira u Žitomisliću Danilo Pavlović.

- Bajrami su uvijek prilika da se zapitamo i da kažemo da smo spremni da darujemo sebe za dobrobit života kojeg svi ovdje zajedno živimo - poručio je iguman Danilo.

U ime biskupa Mostarsko-duvanjske i primorske monsinjora Petra Palića, katoličkog svećenstva sretne i blagoslovljene dana Bajrama izrazio je don Željko Majić.

Najprije je čestitao muftiji na poduhvatu Islamske zajednice koje je uložila na izgradnji vakufskog kompleksa u Podveležju, a potom izrazio nadu da će i u buduće, kao i prethodnih godina nastaviti dijeliti bajramske radosti s predstavnicima Islamske zajednice u Mostaru budući da završava njegova dužnost na funkciji generalnog vikara Biskupije.

Komentirajući dijelove jutrošnje bajramske hutbe reisu-l-uleme dr. Husien ef. Kavazovića o milosrđu i dijeljenju dobra s drugima, kojem pozivaju sve religije, u svojoj bajramskoj čestici fra Iko Skoko, generalni vikar Hercegovačke franjevačke biskupije je kazao da bi čovječanstvo bilo potpuno drugačije kada bi ljudi primjenjivali takve vjerske postulate.

- Ovi blagdani nas tome pozivaju. Možda nećemo doći do tog stupnja ali idemo tim putem - kazao je Skoko.

Bajramsko druženje uzvanica nastavljeno je uz skromnu bajramsku sofru pripremljenu i hotelu Kalima resort.(Vijesti.ba / FENA) / Novikonjic.ba

ocijeni
(3 glasova)