KONJIC OBILJEŽIO SVJETSKI DAN TOLERANCIJE: Formirana Koalicija za borbu protiv mržnje „Peace Building“

Foto: novikonjic.ba Foto: novikonjic.ba

Povodom obilježavanja 16. novembra – Međunarodnog dana tolerancije, konjička Koalicija za borbu protiv mržnje „Peace Building“ u prisustvu brojnih građana organizovala je sinoć u kongresnoj sali hotela Garden City javnu tribinu „Ima li u Konjicu mjesta za drugog i drugačijeg?“.

Tribini su prisustvovali: Ruhid ef. Nezir (imam Gradske džamije, MIZ Konjic), paroh Milan Bužanin (Pravoslavna crkva sv. Vasilija Velikog), gvardijan Fra Ferdo Boban (Crkva sv. Ivana krstitelja), svećenik Fisnik Zelenaj (Protestanska crkva Konjic), Aida Premilovac (Ured OSCE Mostar), Dženan Kovačić (OOSDP Konjic), Adis Muhibić i Ahmed Prohić (predsjednici NVO „Volonteri i prijatelji konjičke regije“-VIPK i UM „Perspektiva“), Hajrudin Sarajlić i Vahid Prevljak (profesori Srednje škole Konjic), Mirsada Ćosić (direktorica RTV Konjic), Mirsad Čukle i Amila Habibija (novinari portala novikonjic.ba i RTV Konjic), te brojni članovi konjičkog civilnog društva iz MZ Trešanica, Centar, Novo Naselje-Tuleg i Glavičine.

„Preventivno djelovanje je najbolji model za prepoznavanje i sprečavanje svih negativnih pojava u našem društvu. Tolerancija je uvažavanje i poštovanje drugog. U startu ukažimo na ono što nije dobro. Trudimo se da ličnim i kolektivnim primjerom napravimo makar mali korak naprijed. Mi večeras upućujemo apel na bh. društvo, institucije sistema i nevladine organizacije da promoviraju toleranciju i riječima i djelom. Postoji nešto za što nikada ne treba pokazati toleranciju – to je nasilje, koje je ishod netolerancije. Samo onaj ko je u miru sam sa sobom, svojim ličnim primjerom, možemo prevazići sve teškoće i iskušenja. Dijalog je najvažnija stvar. Iskren dijalog - izgrađuje trajni mir. A, to VIPK čini sa mladim ljudima i to ćemo još snažnije promovisati u našem Konjicu. Mladi su svjesni da su naše različitosti - naše bogatstvo,“ izjavio je za portal novikonjic.ba, Adis Muhibić, predsjednik VIPK-a.

Tribini koju su uspješno moderirale Vanja Šunjić i Adisa Salčin potvrdila je da u Konjicu ima mjesta za drugog i drugačijeg.

"Organizacija tribine je naša prva akcija. U narednom periodu planiramo raditi još dosta tih akcija. Pozivamo sve vas koji imate ideju koji želite nešto da promjenite, da smo tu, naša vrata su otvorena i pridružite nam se", poručila je Almedina Kašić, koordinatorica Koalicije koja je istu noć napisala na svom Facebook profilu toplu i emotivnu poruku čiji sadržaj prenosimo u cjelosti:

"Hvala svima koji su veceras dosli na vecer medjureligijskog dijaloga i podrzali rad koalicije .. Hvala mojim divnim djevojkama(Vanja i Adisa), prije svega , a i ostalim clanovima i clanicama koalicije za borbu protiv mrznje Peace Building. Hvala Nedimu i Endiju za nevjerovatnu tehnicku podrsku i fotografisanje .. Ljudi volim vas , presretna sam sto smo dio iste price , dream team ! Hvala predstavnicima islamske zajednice , sve tri crkve na divnim porukama ljubavi i mira . Sretna sam , uz ovako divne ljude i ovakvu podrsku ni umor i neispavanost mi ne mogu nista ! Hvala i radio Konjicu na podrsci.I naravno bez Aide i njene podrske nista,nisi ti nama samo mentor ti si prijateljica! Ako sam nekoga zaboravila neka mi tolerise ,jednostavno sam presretna i emocije su me preplavile .."

Koalicija za borbu protiv mržnje lokalnog tima Konjic „Peace building“ nastala je inicijativnom grupe mladih entuzijasta iz našeg grada koji ne tolerišu mržnju, nasilje, vandalizam, nacionalizam i sve ostale devijante pojave u našem društvu. Sama inicijativa potekla je od Udruženja „VIPK“, koje je još prošle godine imalo svoj interni tim za borbu protiv mržnje, a ove godine su okupili navijače Fudbalskog kluba Igman „Beštije“, Udruženje mladih „Perspektiva“, portal „novikonjic.ba“, te pojedinac Ibro Hero. Koaliciji mogu pristupiti svi zainteresovani građani i druge organizacije i udruženja, a koordinatorica je Almedina Kašić.

Ovo je 21 koalicija ove vrste u Bosni i Hercegovini koja se pridružila OSCE-ovoj inicijativi Supergrađani i Supergrađanke, te u koordinaciji OSCE-a obilježila Međunarodni dan tolerancije sa preko 60 događaja u 24 grada širom BiH.

"Drago mi je što smo uspostavili kontakt s drugim udruženjima i nadam se da ćemo svi zajedno uspjeti izgraditi još bolji suživot u Konjicu i općenito bolju našu zajednicu", kazala je Adisa Salčin, potpredsjednica Udruženja mladih "Perspektiva".

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana 16. novembra 1995. godine. Proglašenjem Međunarodnog dana tolerancije UNESCO je skrenuo pažnju na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, kao što su Konvencija o građanskim i političkim pravima, Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena, Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, Konvencija o uklanjanju svih oblika rasne diskriminacije i druge.

Prema UNESCO-voj definiciji, tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti. Temelji se na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenju te predstavlja harmoniju u različitostima. Biti tolerantan znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uvjerenja i poštivati da se i drugi drže svojih, prihvatiti činjenicu da ljudska bića, prirodno različita u svojim nastupima, situacijama, govoru, ponašanju i vrijednostima, imaju pravo živjeti u miru i biti kakvi jesu.

novikonjic.ba

ocijeni
(3 glasova)