Formiran klub mladih vijećnica i vijećnika SDP BiH

Foto: sdp.ba Foto: sdp.ba

Na proteklim izborima u vijeća i skupštine općina i gradova izabrano je 70 mladih vijećnica i vijećnika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH), odnosno 30% ukupnog broja izabranih vijećnika i vijećnica ove partije. Potaknuti tim uspjehom i povjerenjem koje su građani poklonili mladim ljudima, SDP BIH je pokrenuo Klub mladih vijećnica i vijećnika, kao jedinstveni forum gdje će mladi socijaldemokrati iz predstavničkih tijela imati priliku da sarađuju, razmjenjuju iskustva, stiču nova znanja i upućuju zajedničke inicijative u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Prvi modul Kluba mladih vijećnica i vijećnika održan je ovog vikenda u Sarajevu. Započeo je obilaskom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i obraćanjem Nermina Nikšića, Predsjednika SDP BiH. Dvodnevna predavanja, edukacije, treninzi, rasprave i radionice donijeli su niz zanimljivih diskusija i rezultirali sa više zajedničkih inicijativa koje će mladi realizirati u svojim općinama i gradovima. Aktivno učešće u Klubu imali su i najmlađi funkcioneri Socijaldemokratske partije BiH Irfan Čengić Generalni sekretar SDP BiH, Lana Prlić potpredsjednica SDP BiH i Damir Filipović predsjednik Foruma mladih SDP BiH.

KMV1

Mladi socijaldemokrati iskazali su svoju spremnost i odlučnost da predstojeće četiri godine istrajno rade za dobrobit svih građanki i građana. Poručili su da se ne žele miriti sa stanjem i prilikama u kojima žive i da se neće utopiti u konformizam i oportunizam, nego da će naprotiv biti predvodnici nužnih i neophodnih društvenih promjena. Već u narednim danima će javnosti uputiti otvoreni poziv kojim započinju inicijativu izmjene imena ulica, trgova, mostova i javnih ustanva nazvanih po osuđenim ratnim zločincima, fašistima i fašističkim kolaboracionistima.

Bitno je istaći da su podršku održavanju Kluba pružile partnerske organizacije Forum lijeve inicijative i Friedrih Erbert forndacija. Podršku održavanju prvog modula Kluba mladih vijećnica i vijećnika pružio je i Forum žena SDP BiH, s obzirom da je rodno odgovorna politika bila jedna od glavnih tema modula, a neke od inicijativa koje će vijećnici prenijeti u klupe su vezane i za rodnu ravnopravnost. Napominjemo da je SDP BiH na proteklim izborima na svim listama kandidovao najmanje 40% mladih, što su građani prepoznali i ovim mladim ljudima dali povjerenje.

Preuzeto sa: sdp.ba/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)