Održana sjednica Predsjedništva Asocijacije žena SDA BiH

Foto: mostarski.ba Foto: mostarski.ba

U subotu, 12.10.2016.g.u Zenici je održana redovna sjednica Predsjedništva Asocijacije žena SDA BiH. Prvi put su analizirani izborni proces i izborni rezultati, sa aspekta pozicije žena SDA na izborima, kao i pozicija žena u manjem BH entitetu.

Asocijacija žena čestita svim članovima na zadržanoj poziciji najjače političke stranke u BiH. Čestitamo i svim izabranim načelnicima iz SDA, kao i vijećnicama i vijećnicima na osvojenim mandatima. Međutim, moramo istaći da nismo zadovoljne učešćem žena u broju osvojenih mandata.

U narednom periodu Asocijacija žena raditi će na pripremi prijedloga mjera za poboljšanje pozicije žena u izbornom procesu.

sjednica-asocijacija-zena-sda

Predsjedništvo Asocijacije žena podržava stav Predsjedništva SDA, kojim se traži od članova CIK-e da prestanu zloupotrebljavati svoj položaj i sprječavati obavezujuće donošenje odluke o ponavljanju izbora u općini Stolac. Osuđujemo pokretanje postupka protiv predsjednice Opštinskog odbora Asocijacije žena SDA Stolac Buzaljko Enise.

Pozivamo CIK i sve ostale domaće i međunarodne institucije i organizacije za zaštitu ljudskih prava, između ostalog i Ombudsmena i OSCE, da usmjere svoje aktivnosti na utvrđivanje stvarnog činjeničnog stanja i da utvrde ko je ustvari taj dan širio govor mržnje i podsticao na nasilje. Pozivamo ih da ispitaju i utvrde ko je taj dan prijetio ženama, Bošnjakinjama, koje su verbalno maltretirane i kojima je prijećeno silovanjem i ubijanjem, odnosno prijećeno onim što su Bošnjakinje Stoca već doživjele ne baš tako davne 1993.g. Stojimo iza svih članica Asocijacije žena i uvijek ćemo svim zakonskim sredstvima stajati uz njih i pomagati im na putu borbe za bolju budućnost naše djece u jedinoj Domovini Bosni i Hercegovini.

Na sjednici Predsjedništva imenovane su Komisije i Odbori Asocijacije žena za različite oblasti.

Sjednica Glavnog odbora Asocijacije žena SDA BiH održati će se 10.12.2016.g. u Sarajevu.

Preuzeto sa: mostarski.ba/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)