Zukanu Helezu šest mjeseci zatvora zbog lažnog svjedočenja na sudu

Nedavno je u Općinskom sudu u Bugojnu okončan je glavni pretres i izrečena je presuda Zukanu Helezu i Halilu Ugarku

Općinski sud u Bugojnu osudio je državnog parlamentarca i potpredsjednik SDP-a Zukana Heleza na šest mjeseci zatvora za krivično djelo davanje lažnog iskaza. 

Presuda je izrečena i Halilu Ugarku. Ova informacija za portal "Avaza" potvrđena je i iz spomenute pravosudne institucije.

- Poštovani, u vezi vašeg upita, obavještavamo Vas da je uvidom u predmet koji se pred ovim sudom vodi pod br. 46 0 K 086801 19 K, utvrđeno da je dana 10. juna 2021. godine okončan glavni pretres i da je sud donio i javno objavio presudu kojom su Zukan Helez i Halil Ugarak oglašeni krivim za krivično djelo „Davanje lažnog iskaza“ iz čl. 348. st. 3. u vezi sa st. 1. KZ FBiH, pa je sud na temelju citiranog zakonskog propisa i propisa iz čl. 62. KZ FBiH, optuženog Helez Zukana osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, a optuženom Ugarak Halilu izrekao uvjetnu osudu kojom mu je utvrdio kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci i istovremeno odredio da se ova kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo - stoji u odgovoru na naš upit.

Podsjetimo, prije nekoliko godina dogodio se incident nakon čega je Helez svjedočio na sudu da je u vrijeme incidenta bio sa svojim rođakom na potpuno drugom mjestu. Istragom je utvrđeno da je Helezov rođak ipak bio na mjestu incidenta što je dokazano snimkom sa nadzorne kamere.

Presuda nije pravosnažna i okrivljeni imaju pravo žalbe.


Avaz.ba / Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)