Usvojena Strategija razvoja HNK-a 2021.-2027.

Na konstituirajućoj sjednici Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), kojom je predsjedao predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg, jednoglasno je usvojena Strategija razvoja HNK-a 2021.-2027. nakon što je taj dokument prethodno usvojen od Kantonalnog odbora za razvoj.

Nakon usvajanja na Vijeću, koje čine gradonačelnici/načelnici svih gradova i općina u Kantonu te predstavnici naučne, privredne i obrazovne zajednice, Strategija će se uskoro naći pred Vladom HNK-a, da bi potom bila upućena u skupštinsku proceduru, saopćeno je iz Vlade HNK-a.

Herceg je istaknuo kako je ova prilika strateški iznimno važna za razdoblje koje je pred HNK-om, kao i pred jedinicama lokalne samouprave – gradovima i općinama u kantonu.

“Vlada je u svom radu od početka mandata akcent je stavila na donošenje strateških dokumenata. Na tom tragu donijeli smo prvu multidisciplinarnu i multisektorsku krovnu Strategiju razvoja HNK-a, a nedavno i prvi kantonalni Prostorni plan koji je temelj za snažnije privlačenje investitora, jačanje privrede i apliciranje projekata na konkurse finansirane iz EU fondova. Podsjetit ću na činjenicu kako su vodeći principi na kojima je temeljena naša prva strategija, a što smo zadržali i u novoj strategiji – privreda i okolišna održivost i socijalna uključenost, te veza s ostalim planskim dokumentima od onih na kantonalnom nivou do Strategije Evropa 2020 i nove EU strategije”, kazao je Herceg.

Dodao je da su iz identificiranih strateških fokusa postavljena tri strateška cilja, a to su podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, poljoprivrede i turizma, poboljšanje kvalitete života građana sukladno standardima EU, te održivo gospodarenje okolišem, prostorom, prirodnim i infrastrukturnim resursima.

Također, kazao je da je napravljen konkretan plan aktivnosti, instrumenata i mjera usmjerenih na stvaranje prepoznatljive, poduzetne i privlačnog kantona, čime su postavljeni temelji za nastavak rada na novoj strategiji razvoja čije je donošenje u toku.

“Uvjeren sam kako ćemo zajednički ostvariti strateške ciljeve koje smo zacrtali u našoj novoj strategiji, a to su dinamičan ekonomski razvoj uz održivo korištenje resursa, podizanje kvalitete i savremenog razvoja društvenog sektora i upravljanje resursima i uslugama ekosistema u skladu s postojećim kapacitetima okoliša. Gradonačelnike i načelnike pozivam da se, na temelju promišljanja o budućem razvoju općine odnosno grada iz kojeg dolazite, maksimalno uključite i na taj način date doprinos da ovaj dokument uradimo na zadovoljstvo svih nas, jer sve što budemo radili na planu razvoja  naše zajedničke životne sredine u sljedećih sedam godina, naslanjat će se na ovaj ključni strateški dokument”, zaključio je Herceg.

Strategiju razvoja članovima Vijeća predstavili su voditelji konzultantskog tima Bahrija Umihanić i Katerina Malić-Bandur te predsjednik Kantonalnog odbora za razvoj Damir Jerković, a u raspravi su učestvovali članovi vijeća, gradonačelnici i načelnici, predsjednici klastera i profesionalnih udruženja, te akademske zajednice, navodi se u saopćenju.


Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)