Konjic / Otvorena izložba sarajevskog umjetnika Adisa Lukača

FOTO: Radio Konjic, FB FOTO: Radio Konjic, FB

U okviru manifestacije "Konjičko kulturno ljeto 2021” otvorena je izložba pod nazivom "Mi: karijatide i atlanti" sarajevskog umjetnika i akademskog skulptora, Adisa Lukača.

Prvi dio izložbe umjetnik je predstavio 2019. godine u Atini, a drugi dio nastao je u vrijeme pandemije Korona virusa 2020. godine kada je krenuo u promišljanje o teretima savremenog čovjeka zarobljenog u pandemiji.

U novonastalom svijetu, zasnovanom na postulatima distance i izolacije, umjetnost postaje jedan od mehanizama potrage sa sagovornicima, kao i traganja čovjeka za vlastitim bićem, kada već ne možemo fizički putovati, možemo oblikovati prostor i vrijeme snagom misli i kreativnošću.

“Povučena je paralela između karijatida i današnjeg čovjeka. Svako nosi neko breme. Žene i više i često u isto vrijeme budu stub oslonac za mnoge kako bi se ostvarili, tako da je ovo kao homaž takvim herojima.” – govori umjetnik Lukač za Novikonjic.

NK: Kakav  značaj za Vas ima ova izložba?

LUKAČ: Bitnost izložbe ogleda se u tome koliko će uspjeti da dotakne dušu posmatrača i razbudi ono bolje u njemu i za sada su ti dodiri uspješni.

NK: Koji su glavni motivi izložbe, tehnike i koliko je slika predstavljeno na izložbi?

LUKAČ: Motiv je figuracija. Čovjek, žena prvenstveno. Tehnika je kombinovana na impregniranom papiru i skulpture su kamen i kombinovana tehnika. Predstavljene su 2 skulpture i 21 slika.

NK: Kakvi su Vaši utisci o samom otvaranju izložbe, te reakcijama posmatrača?

LUKAČ: S obzirom da smo još uvijek u vremenu covida, ja sam vrlo zadovoljan , a pogotovo sa ekipom koju predvodi Benjamin Mušinović. Zaista, sve pohvale. Izložbu možete pogledati svaki dan od 9-15 h u Galeriji Zavičajnog muzeja u Konjicu do 15. juna.

S.J. / A.N.K. / NOVIKONJIC.BA

ocijeni
(0 glasova)