GRAĐANI, OPREZ: U Konjicu učestale krađe novca putem računalnih prevara

Redakcija portala Novikonjic.ba već je izvještavala da se prošle sedmice desila prevara u kojoj je jedno lice posudilo 100 KM nepoznatoj osobi u zamjenu za 500 eura koje su bile krivotvorene.


Trend prevare naših sugrađana nastavlja se i dalje, ali na sofisticiran način – kompjuterskim putem.

Kontaktirali smo PU Konjic, gdje smo informisani da je početkom ove sedmice prijavljen slučaj, da osoba ne zna kako je s njenog računa u Addiko banci u Konjicu skinut određeni iznos novca, a jučer su prijavljena dva nova slučaja, gdje oštećeni tvrde da su im na nepoznat način s računa skinuti određeni novčani iznosi. 

Jednoj od njih je putem aplikacije viber poslana poruka u kojoj joj je saopšteno da je dobitnik neke nagradne igre, simboličnog iznosa, a od nje se traži da uslikaju svoju debitnu karticu da bi se novac uplatio. Na taj način korisniku je skinut novčani iznos s tekućeg računa u Unicredit banci. 

Bilo je i ranije takvih slučajeva, a počinioci su otkriveni s tim da je to duži proces koji zahtjeva saradnju s Federalnim MUP-om.

Iz PU Konjic apeluju na sugrađane da ne nasjedaju na prevare i lažna obećanja o dobijenim nagradama i da ni u kojem slučaju ne šalju svoje podatke kao što su lična karta, bankovna kartica ili pasoš, jer se sve može zloupotrijebiti.

 

A.K. / A.N.K. / Novikonjic.ba

ocijeni
(10 glasova)