Pet zaboravljenih kultnih junaka crtanih filmova (video)

Foto: glas.ba Foto: glas.ba

Nekad tretirani samo kao zabava, nekad posmatrani kao dio unosne filmske industrije – crtani filmovi su, definitivno, dio kulture dvadesetog stiljeća. Nindža kornjače, Simpsoni, Mickey Mouse, South Park, Scooby Doo, Tom & Jerry, Bugs Bunny, Mornar Popaj, SpongeBob… desetine je legendarnih junaka animiranih filmova i svako bi dijete (i još uvijek dijete u nama odraslima) moglo uraditi vlastitu top listu najboljih ili najpopularnijih.

Ipak, u našoj listi smo se opredijelili za neke junake koji nisu imali planetarnu, nego ograničenu slavu (a to je uključivalo i naše prostore) te one koji su pomalo zaboravljeni u ovdašnjim TV programima.

1. LA LINEA

Prvi na popisu kultnih likova koji nisu svjetske mega-zvijezde, ali su ovdašnji junaci jeste Linija (talijanski: La Linea), crtani film talijanskog autora Osvalda Cavandolija.

Zanimljivo je poređenje sa talijanskim famoznim stripom ”Alan Ford”, gotovo nepoznatim izvan Italije – i prostora ex Jugoslavije.

Crtani film Linea nastaje 1969. (prva epizoda je urađena za reklamu) iz beskonačne crte koja se pruža zdesna na lijevo, pa iz nje “niče” čovječuljak koji upada u čudne avanture u koje ga dovodi crtač, a stalno ih komentira, bilo da se zabavlja ili živcira. Crtač ne govori, nego samo napravi “rješenje” – crtanjem ili brisanjem. Čovječuljak iskazuje sav talijanski temperament kada se raduje, priča, ljuti, smije, oduševljava, nabraja, “odmjeri šakom do lakta” itd.

Zanimljivost: 2005. se Linija pojavila u video-spot za Jamiroquaijevu pjesmu ”(Don’t) Give Hate a Chance”, animiranom komentaru “Rata protiv terorizma” i sadrži 3D prikaze poznatog lika, Linije, kao i crtačevu ruku i olovku.

2. Calimero

Calimero je još jedan talijanski proizvod nastao u kooperaciji sa Japancima. Junak je simpatično čovjekoliko pile, jedino sa crnim perjem u familiji žutih pilića.

Njegov zaštitni znak je ‘kapa’ koju čini ljuska od pola jajeta i stalna jadikovka ”To je nepravda, to je nepravda…”.

Calimero je rođen u ljeto 1962. godine u televizijskom showu Carosello i bio je ikona talijanske publike do 1975. te vrlo popularan i u našim TV programima.

3. KOJOT I PTICA TRKAČICA (Coyote & Road Runner)

Junaci su rođeni u septembru 1949., kada je Chuck Jones kreirao likove bazirane na knjizi Marka Twaina Roughing It, uz kojoj pisac opisuje kojota kao mršavog, dugačkog, bolešljivog i uvijek gladnog. Jones ga je kreirao kao animirani lik, zajedno sa Road Runnerom, kao parodiju tradicionalnih ‘mačka i miš’ suparnika u slavnoj seriji Tom and Jerry, po istom obrascu – Kojot i Ptica trkačica su stalni neprijatelji, a u njihovom odmjeravanju vještine i mudrosti uvijek je jedan pobjednik. Ptica.

U originalnu Kojot se zove Wile E., a u našoj inačici je postao poznat kao Mirko S. Kojotovski.

Do danas je urađeno ukupno 48 autentičnih epizoda u trajanju 6 do 7 minuta.

4.BRZI GONZALES (Speedy Gonsales)

Brzi Gonzales je miš, čije su glavne osobine velika brzina i stereotipirani meksički naglasak.

Debitirao je 1953. i poslije par godina, a pogotovo poslije Oscara za animirani kratkometražni film, postaje zvijezda koju su svi upamtili po uzviku “Ándale! Ándale! Arriba! Arriba!”.

Autori su već u ranoj fati uvceli mačka Silvestera kao njegovog glavnog rivala, ali se tokom šezdesetih u toj ulozi pojavljuje i Patak Dača, još pakosniji i mačka.

Gonzales je u skorije vrijeme bio na meti kritičara zbog stereotipskog predstavljanja Meksikanaca i njihovih navika, pa je jedno vrijeme bio na ‘crnoj listi’, ali se Liga Ujednjenih Latinoameričkih Građana 2002. izborila za njegov povratak, uz obrazloženje da Gonzalesova pamet i osobnost zapravo učvršćuju pozitivnu sliku o Meksikancima.

5.ŠTRUMFOVI (Smurfs)

The Smurfs (1981) je belgijska franšiza, utemeljena na priči o izmišljenoj koloniji malih plavih humanoida koji žive u šumi.

Stvorio ih je umjetnik Peyo (pravim imenom Pierre Culliford) 1958. godine kao Les Schtroumpfs. Ukupno je kreirao više od stotinu likova, čija su imena proistekla iz karakterističnih karaktera svakog od njih i muški likovi su dobili zajednički naziv Štrumfovi, a ženski su Štrumfete.

Preuzeto sa: glas.ba/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)