VIDEO: Pogledajte dokumentarni film „Srce od drveta“ Namika Kabila

Foto: mostarski.ba Foto: mostarski.ba

Bh. redatelj i scenarista Namik Kabil snimio je film o sazliji Ćamilu Metiljeviću „Srce od drveta“ koji je premijerno prikazan na 22. Sarajevo Film Festivalu. Film je moguće pogledati besplatno na Youtube-u.

Ćamil Metiljević (1952., Hrasnica) jedan je od najznačajnijih savremenih graditelja saza. Kao sazlija je aktivan od 1976. kada s Eminom Zečaj odlazi predstavljati BiH i Jugoslaviju na turneji u SAD-u. Nakon toga snima za Arhiv Radija Sarajevo, kao i za Diskoton.

Metiljevićev rad na građenju sazova doživljava procvat 1990-ih kada se budi potražnja za ovim instrumentom.

Zanimljiva je prića o Čamilu graditelju saza, upravo ta činjenica povela je našeg reditelja Kabila da se otisne u avanturu snimanja ovog za sada drugog dokumentarnog filma koji govori općenito o sevdahu sevdalinci… Prvi film o sevdahu pod nazivom „Sevdah“ redateljice Marine Andre Škop prikazna je na 15. SFF 2009. godine. Tom prilikom film je osvojio prestižnu Nagradu publike.

– Zanimalo me odakle dolazi takva muzička čistota, a kada sam imao priliku i da lično upoznam umjetnika šokirala me je činjenica da ovaj čovjek svakodnevno radi teške i prljave seoske poslove, a istovremeno, istim tim rukama i srcem stvara vrhunsku muziku. “Srce od drveta” priča je o umjetnosti Ćamila Metiljevića, priča o običnom čovjeku i vrlo posebnom umjetniku, kazao je Namik Kabil.

Preuzeto sa: mostarski.ba/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)