Semir Čilić, jablanički slikar i umjetnik: Moj omijeni motiv je priroda

Semir Čilić već duži niz godina uspješno egzistira na slikarskoj sceni Jablanice.

Njegove slike su, između ostalog, našle svoj put i do Amerike, Australije i Saudijske Arabije. Novina u njegovom radu je i novoosnovani obrt “Galerija”, gdje se Semir bavi novom tehnikom za njega – graviranjem. O svemu ovome za jablanica.live govori Semir Čilić.

Za početak  našeg razgovora, ispričajte nam kako i kada počinje Vaša ljubav prema slikanju?

-Kao prvo, želim da vam se zahvalim na pozivu za intervju,  što ste mi dali prostora da ispričam šta zapravo radim i kako. Istina, naš grad je mali i manje više svi se znamo. Ljubav prema slikanju naravno od uvijek je tu, ali neki moj ozbiljni pristup  tome je počeo kroz i krajem srednje škole.  Samouki sam slikar, te sam pohađao  kurs likovnog nekih 5 godina kod profesora  Vedata i to mi je dosta pomoglo u usavršavanju mog slikanja. Jedne prilike sam sjedio sa ocem u jednoj ćevabdžinici i bila je tu neka slika na zidu i ja sam onako gledao i rekao pa ja mogu bolje od ovoga da naslikam, na što je on  odgovorio da naslikam ako mogu.  To sam na kraju i uradio i  ispalo je odlično. I tako, slika za slikom – to se još vise uvuklo pod kožu i zavolio sam to.
Dakle to je bio sami početak mog slikanja, tačnije i crtanja jer sam počeo da radim portrete u grafitnoj olovci to sam baš mnogo radio. Mojih radova ima po cijelom svijetu sa čime se ponosim: od Amerike, Australije, Skandinavskih zemalja, pa čak ima slika i u Saudiskoj Arabiji.

Kojom tehnikom slikate i možete li nam reći nešto više o Vašim motivima?

-Kako sam rekao prva tehnika bila je crtanje grafitnom olovkom, a poslije sam radio akrilnim bojama i ulje na platnu, što i dan danas  radim, s tim da radim i murale po zidovima raznim vrstama boja. Motiv koji najviše volim je priroda. Tu može svako naći što mu je potrebno i za život, sreću,  ljubav  i odmor, a kamoli da ja ne mogu naći motiv i inspiraciju. Isto tako motivi su mi portreti.  Svaki portret je zanimljiv na svoj način.

Da li je bilo nekih izložbi tokom Vašeg rada i koje su to?

-Ja lično nisam imao samostalnu izložbu, ali bilo je izložbi na kojima sam ja predstavio svoje radove. To je bilo za Dan opštine Jablanica, kada bude svake godine izložba.

Imate li vi uzora u svijetu slikanja i umjetnosti?

-Da izdvojim nekog pojedinca kao uzor  baš i ne mogu, svaki dobar slikar mi je uzor. Na samom početku sam težio da budem kao Bob Ross, sviđala mi se njegova tehnika, način na koji on to radi.

Novina u Vašem radu je i obrt “Galerija” . Možete li detaljnije predstaviti o čemu se radi? -Kao novina u mom tom nekom svijetu umjetnosti, rodila se nova tehnika graviranje: graviranje slika pretežno portreta u kamenu. Sa tim sam počeo prije odprilike 3 godine, na nagovor prijatelja – kao kada možeš na papiru, možeš i u kamenu. Krenuo sam sa tim i mnogo je zanimljivo, pa  sam ubrzo odlučio da mi to bude posao. Da bi poslije bilo potrebno da budem kompletan, naučio sam i da pišem slova, odnosno da uklešem slova u kamen. Shvatio sam da bi to moglo funkcionisati na neki ozbiljniji način i aplicirao sam na javni poziv za prijavu na projekat međuopštinskom saradnjom, koji se implementira u sklopu EU4Business programa.  Tu sam predstavio svoju ideju i ona  je prošla, te se ovom prilikom i zahvaljujem. Tako uz njihovu pomoć i pomoć Općine sam uspio registrovati vlastiti Obrt. Obrt Galerija posluje,  Obrt koji je u razvoju i koji će, nadam se, dugo postojati sa mnogo mojih djela što se tiče  slikarstva i graviranja, pa možda u budućnosti i kiparstva.

Za kraj, recite nam kako zainteresirani građani mogu kupiti neku Vašu sliku? Koliko su građani općenito zainteresirani za rad jablaničkih slikara?

-Pa u današnje vrijeme, kada su društvene mreže u centru pažnje, najbolje je njih iskoristiti i za reklamu i samu prodaju odnosno narudžbu. “Galerija Semir ” pod tim imenom me svi zainteresovani mogu pronaći  i na Facebooku i  Instagramu.


 Jablanica.live / Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)