GDJE SMO KOLEKTIVNO ZAPELI: U MZ Glavatičevo djeca mekteba jedina čistila otpad

Foto: E.H., FB Foto: E.H., FB

Danas je u MZ Glavatičevo, kako je i najavljeno ranije, organizovana ekološka akcija koja nije imala veći odziv stanovništva i odraslih.


“Ne bi se ljutili i da je odziv bio veći, ali je akcija dala zadovoljavajuće rezultate. Ovom akcijom čišćenja smeća mnoge stvari su pokrenute sa mrtve tačke. Učenici mekteba  našeg džemata su dali svoj doprinos  akciji, a prošli su i čas edukacije u zaštiti životne sredine. Posljednja dva radna dana su poduzete i vanredne aktivnosti od strane JKP STANDARD Konjic. Otkrili smo i par divljih deponija o kojima ćemo izvjestiti nadležnu inspekciju. Pokrenut ćemo inicijativu za formiranje komunalne policije, kao i postavljana skrivenih nadzornih kamera kako bi pojedincima mogli vratiti smeće na kućnu adresu uz uredan platni nalog za plaćanje kazne. Hvala Općini Konjic i načelniku Osmanu Ćatiću za vreće, rukavice i maske, kao i Radio Konjicu na medijskim pokroviteljstvu.” – saopćeno je iz MZ Glavatičevo.

Jedan od učesnika današnje akcije bio je i Emin Hebibović, koji se na svom Facebook profilu kritički osvrnuo na gomile otpada i budžetska sredstva koja troše iz Udruženja “Zeleni-Neretva” Konjic bez vidljivih rezultata.

“Učestvujući u današnjoj akciji zatečen sam spoznajom o kakvoj se enormnoj količini smeća radi da je za nepovjerovati (takoreći svuda). Javno pozivam nadležne, a posebno Udruženje Zelenih Neretva Konjic da pod hitno organiziraju okrugli sto na ovu temu i tako na neki način opravdaju budžetska sredstva koja troše. Možda opravdanja i postoje, ali rezultati na terenu se ne vide. Ovaj apel i prozivka je namjerna, ali nije zlonamjerna. Ne želim da se prepiremo, dajte da nešto konkretno napravimo. STANJE JE KATASTROFALNO. POZIVAM I UDRUŽENJE SPORTSKIH RIBILOVACA, LOVAČKO DRUŠTVO, RAFTERE, UGOSTITELJE I SVE OSTALE koji mogu da pišu, sugerišu, predlažu. Ovo je porazno za sve nas - ovo moramo riješiti.” - poruka je Hebibovića.

Portal novikonjic.ba apeluje na sugrađane da vode računa o higijeni svoje životne sredine. MZ Glavatičevo treba da budno prati stanje na svom području, ne čekajući da turisti i posjetioci reaguju na društvenim mrežama i pokrenu iste. Lijepo je što učestvuju djeca, edukuju se od malih nogu, ali još ljepše je kada to čine sa svojim roditeljima i komšijama, od kojih pojedini zasigurno imaju preskočenih časova o zaštiti životne sredine.

Ekološku akciju MZ Glavatičevo za 1. maj najavili su i drugi mediji te lideri ove mjesne zajednice trebaju poraditi na svom korektnijem odnosu prema ostalim lokalnim medijima. O Udruženju “Zeleni-Neretva” ovaj put nemamo ništa novo napisati ili objaviti, jer su ignorisali upit medija i tražene informacije za svoje izvještaje - šta rade i kome polažu izvještaje? Budžet općine Konjic je usvojen za 2021. godinu i ovo udruženje je opet nagrađeno sa 21.600 KM godišnje.

Aferim.

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)