Velika akcija SIPA-e jutros: Privedeno više osoba u Sarajevu

Foto: radiosarajevo.ba Foto: radiosarajevo.ba

Po nalogu Tužilaštva BiH, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) počeli su hapšenja i pretrese u akcijama kodnog naziva „Twins“ i „Pismo“, saopćeno je iz Tužilaštva.

Aktivnosti se realiziraju u koordinaciji, istovremeno na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke i Austrije.

Predmeti u kojima istragu vodi tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, rezultat su višemjesečne međunarodne istrage na otkrivanju i procesuiranju osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, međunarodnu trgovinu ljudima, međunarodno vrbovanje radi prostitucije i pranje novca.

"Prikupljeni su dokazi da je skupina osumnjičenih iz BiH i Srbije iskorištavala težak položaj žrtava iz BiH, Srbije i Ukrajine, uglavnom djevojaka mlađe životne dobi, koje su iskorištavali za pružanje seksualnih usluga na području BiH, Austrije i Njemačke.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni vršili kaznena djela u kontinuitetu u trajanju od najmanje dvije godine. Do sada je identificiran veći broj žrtava, državljanki BiH, Srbije i Ukrajine, među kojima je bilo i žrtava mlađih od 1994. godišta", kaže se u saopćenju Tužiteljstva.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su vršenjem ovih kaznenih djela ostvarivali nezakonitu imovinsku korist koja se mjeri stotinama hiljada eura.

U akciji u BiH, na području Sarajeva je lišeno slobode ili privedeno više osoba, a u Srbiji su istodobno lišene slobode tri osumnjičene osobe.

Tužilaštvo BiH i SIPA, zajedno s partnerima iz zemalja Europske unije (EU) pokazali su osposobljenost za borbu protiv najsloženijih oblika kriminala.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.

Preuzeto sa: radiosarajevo.ba/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)