Čika Jovo, general, humanista, patriota, ljudina (1937.-2021.)

U Sarajevu je u 84. godini preminuo bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.

Završio je visoke vojne škole, bio kamandant, pedagog, uvažavan od cijeloga svijeta.

U Konjicu je general imao mnogo prijatelja. Od 1984. kao komandant Štaba TO Mostar, veoma često je dolazio u naš grad kao nadređeni konjičkoj brigade TO. Rezervne starješine Brigade svake godine na Borcima su imali vojne vježbe, kojima je prisustvovao i čika Jovo. Kao pomoćnik za moral, sarađivao sam odlično, jer smo obojica najviše štitili i cijenil rad komandira odjeljenja, koji je 24 sata sa vojskom.

Tokom agresije 1992-1995., čika Jovo je dugo boravio u Konjicu na IKM-u Štaba Vrhovne komande, u kojem je bio pomoćnik komandanta. Od trojice članova ŠVK, koji su me postavili za komandanta Štaba TO Prozor 1.11.1992., jedino je čika Jovo pitao da li kući imam brašna i drva, te mi, kao otac rođeni, odobrio jedan dan da to nabavim.

Odmah poslije rata, 28.6.1994.čika Jovo osniva ono što je najpotrebnije poslijeratnoj državi, Fondaciju  "Obrazovanje gradi BiH". Ovo udruženje pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu da se školuju. Tako je iškolovano hiljade učenika i studenata bez jednog ili bez oba roditelja. Stipendije Fondacije primalo desetak mladih Konjičana i Konjičanki.

Čika Jovo je za svoje stipendiste organizovao putovanja u Francusku, a kod konjičkih izviđača na Boračkom jezeru, ljetovanja. U ljeto 2019., kada je na Boračkom bilo oko 200 stipendista, sa paketima hrane, posjetili su ga prijatelji Hazim Šeta, Behir Balić i Mirsad Čukle, na slici je i Zijad Halebić, komandant izviđačkog logora.

- Patriotizam, poštenje, tolerancija, jednaka prava za sve, dobrota, moral..., sve su to asocijacije na te prve dane odbrane države i stvaranja njene vojne sile-, rekao je jednom prilokom čika Jovo.

- Odbranu su nosile naše majke, sestre, supruge, kćerke, one su podnosile najveći teret. Brinuli su za borce, porodicu, djecu, velika je to bila žrtva - odaje Divjak priznanje Bosankama i Hercegovkama.


 “Otišao je gen. Divjak, imponirao je svojim aristokratskim držanjem časti, znanjem i obrazovanjem, spremnošću da stane na stranu slabijeg i da izabere pravednu stranu, volio je umjetnost i cijenio znanje.Počivaj u miru dragi Jovo”, poručio je režiser D.Mustafić.

 

Mirsad Čukle/Novikonjic.ba

ocijeni
(4 glasova)