Printaj ovu stranu

Vakcinisane osobe ne prenose zarazu

Njemački epidemiološki institut Robert Koch objavio je kako kod vakcinisanih protiv koronavirusa nema nekog rizika od prijenosa zaraze nakon čega je njemački ministar zdravstva u nedjelju najavio ublažene mjere za vakcinisane.

“Ko je u potpunosti vakcinisan njega se u budućnosti mora tretirati kao i osobe sa svježim negativnim testom na koronavirus”, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

Spahn se pritom poziva na izvještaj državnog epidemiološkog instituta Robert Koch iz kojeg proizlazi da je kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane mogućnost prenošenja koronavirusa manja nego kod osoba koje su testirane negativno.

“Prema najnovijim spoznajama rizik prijenosa koronavirusa kod osoba koje su vakcinisane, najkasnije 15. dana nakon primanja i druge doze vakcine, manja je nego kod osoba s negativnim testom na koronavirus”, proizlazi iz izvještaj instituta Robert Koch.

Prema mišljenju istog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu vakcine, trebale bi biti oslobođene obaveznih testova i karantina.

Ministar zdravlja je rekao kako je izvještaj Robert Koch instituta poslano saveznim pokrajinama u subotu te kako bi se što prije trebalo vakcinisane osloboditi obaveze testiranja i samoizolacije.

Vakcinisani bi tako mogli imati pristup uslugama poput frizera ili ulaska u trgovine ili muzeje gdje se zahtijeva aktuelni negativni test.

“Mi bismo u sljedećim sedmicama u razgovoru s pokrajinskim vlastima trebali nove mjere provesti u djelo”, rekao je Spahn.

Prema izvještaju Instituta Robert Koch sedmodnevna incidenca na nivou zemlje je u laganom padu ali je još uvijek sa 127 iznad granice od 100 ispod koje su, prema dogovoru saveznih i pokrajinskih vlasti, moguća popuštanja mjera zatvaranja,prenosi N1.


Faktor / Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)