Mirsad Čukle: Moj drug Bogić Bogićević

Upoznali smo se septembra 1973. kad smo upisali Fakultet počitičkih nauka u Sarajevu.Odmah se izdvojilo nas 20-ak ozbiljnijih, temeljitijih, aktivniji na vježbama i u studenstkoj organizaciji.

Bogić je bio stariji godinu dana od nas a toliko i ozbiljniji. Na 4-oj godini 1976.postao je student-prodekan, izdvajao se po uspjehu. Dalje slijedi logičan uspon mladog aktiviste, ima funkcije na omladinskim radnim akcijama, postaje sekretar omladine BiH, izvršni sekretar CKSKBiH, predsjednik omladine Jugoslavije, koji je 25.5.1982.primio saveznu štafetu mladosti, na najljepšoj svečanosti na stadionu JNA u Beogradu.

Sa 36 godina, 16.5.1989. postaje član Predsjedništva Jugoslavije, kada dolazi čuvena sjednica 12.3.1991.godine, na kojoj je njegov glas spriječio da svu vlast preuzme JNA. Značj toga glasa je , što većina zanemaruje, u tome što je to dalo međunarodni legitimitet odbrani Slovenije, Hrvatske i BiH. Ove zemlje nisu vojno pregažene, nego su se odbranile, ubrzo slijedi priznanje BiH od strane EU i SAD, te 22.5.1992. zajedno su sve tri zemlje primljene u UN. Prije toga mogao se pripremiti referendum 1.3. 91. i odbrana BiH.

O Bogiću su proteklih sedmica pisali svi mediji kao o principijelnom političaru, o dobitniku mnogih međunarodnih priznanja, posljednji su pisali Seuddentske Zeintung „Bogićević je jedan od rijetkih političara u BiH koji je bez sumnje operisan od svakog nacionalizma, korupcije i nepotizma“, piše ovaj ugledni dnevnik.

Bogić je poručio da bi kao gradonačelnik Sarajeva prodao skupe automobile, a platu bi poklonio bolnicama.To je normalno za našu generaciju.

„Po mom mišljenju, može vas bilo ko proglasiti izdajnikom, ali je u životu najteže izdati sebe. Život je kratak da bi čovjek na svoja pleća preuzeo i tuđe grijehe. Život je prolazan i kratak, ali je dovoljno dug da bi se mogao živjeti časno i pošteno.”, reče jednom drug Bogić.

Iz svega pouku su, ako znaju, mogli izvući sadašnji političari. Prvo treba dugo raditi na pripremi za javne funkcije, principi se ne prodaju, pošten i javan rad za zajednicu, to je suština politike u službi svih građana.Nisu svi ljudi potrošna roba za jednog mandata jedne vladajuće klike.


Mirsad Čukle

ocijeni
(2 glasova)