Mirsad Čukle: Pohvale za medicinske sestre u trijažnom kontejneru

Fatima, Armela, Jasmina M., Eldina, Lana, Jasmina Š., Minela, Adela, Aiša, Sanela, Amela Bajić, Aida, Amela B. Sanela B., Munevera, Senida.


Ovo su sestre koje rade u trijažnom kontejneru i koje profesionalno dočekaju svakog od korisnika njihovih usluga, a korisnika u dvije smjene bude oko 60 svakog dana. Gužve su ogromne, čekaonica je pod vedrim nebom, temperature kod bolesnika velike, kašalj, strah od covida, neizvjesnost i sl., uzrokuju nervozu i stres kod pacijenata. Kad očekujete da i sa druge strane progovori nervoza i umor, prijatno se iznenadite kad vidite da na sve to ove mlade sestre odgovaraju veoma profesionalno, smirujuće, majčinski nježno i brižno, i prema svakome isto.

Sestre osim raznih evidencija, mjere temperaturu, perifernu saturaciju, krvni pritisak, pišu nalaze, upućuju na RTG pluća, analizu krvi, uključuju infuziju, daju injekcije, uvijek raspoložene i smirene, stručne.

Sestre i njihovu šeficu Drinu, pitali smo od čega su pa ovako uvijek staloženo nastupaju?

Izborom ovoga humanog poziva svjesno preuzimamo odgovornost, savjest nam nalaže brigu za svakog pacijenta koji nam se obrati. U povećanim obavezama covida ne gubimo koncentraciju ni snagu, jer smo na prvoj liniji odbrane grada od ove pandemije. Tu značajnu ulogu nećemo iznevjeriti, kaže sestra Drina. 

Šta sestre naljuti u ovom stresnom poslu?

Naljuti ih kad pacijent ne poštuje data pravila ponašanja, a najviše dolazak bez maske pratilaca pacijenata, čime ugrožavaju sve oko sebe.

U to smo se i mi uvjerili više puta. Primjer jedan: Dolazi limuzina, zaklanja prolaz, izlazi nadobudni mladić i kaže dovezao je dedu koji ne može izaći iz auta... Sve preko reda, ostali strpljivo čekamo, dedo je pregledan, doktor mu daju prioritet kao navodno težem bolesniku. Prefrgani, lukavi mladić biće zvijezda u svome selu sa pričom kako nas je sve nadmudrio i pregled brzo završio. On opuške baca na sve strane, pljuje, galami., uz devizu samo da ja prođem..Lijeka ima za sve osim za nekulturu.

Od  svih pacijenata čuli smo samo riječi hvale za mlade medicinske sestre.

Zajednica mora primjetiti i cijeniti požrtvovani rad ove vrijedne jedinstvene ekipe. To zajednica mora nagraditi javno, jer nije lako biti na visini ovog teškog i za grad sada najvažnijeg zadatka.

Predlažemo ih za najveće općinsko priznanje koje se dodjeljuje za dan općine 16. juna, jer oni kao i portal, rade sve za bolji i ljepši Konjic!                  


Tekst i foto: Mirsad Čukle / Novikonjic.ba

ocijeni
(3 glasova)