Sretna Noć vještica, vještice!

Foto: 6yka.com Foto: 6yka.com

Prolazim ulicom sa svojim vještičjim šeširom na glavi i čujem podsmijeh grupice djevojaka „Bože sačuvaj, u što se ovaj svijet pretvorio“, nadmeno se oglašava jedna. Moje srce pruža odjek tih riječi, slaže se sa njom. Stvarno, u šta se to svijet pretvorio kada se ne smiješ istaknuti niti jednim običnim šeširom? Kada je normalno ići ulicom namrštenog izraza lica i prijetiti ljudima, ali nije normalno biti sretan i bezbrižan?

Piše: M.S.

Noć vještica, uz rođendan Meše Selimovića, jedini je praznik koji slavim. Postoje razlozi, nije to prosto buntovništvo bez razloga. Za Noć vještica slavim svoje žensko naslijeđe, sjećam se svih onih koje su prozvane vješticama i ubijene samo stoga što su bile žene. Odajem im počast svojim šeširom, karikiranjem svih onih simbola povezanih sa slikom vještice u društvu. Vještica, dakako, može biti samo žena. I vještica je, nužno, pokvarena. Eh, sada, zašto je to tako?

Odgovor je prost. Vilifikacija vještica predstavlja strah od moćnih žena. U bilo kojoj bajci, u bilo kojem crtanom filmu baziranom na bajkama, vještica je redovito jedina žena sa bilo kakvim oblikom moći u cijeloj priči. I ona je, naravno, loša. Dobre žene čiste podove, prebiru po pepelu i čekaju da ih takvog života spasi neki princ. Dobra žena je, shvatili smo, pasivna i nemoćna. Loša žena je ona koja ima bilo kakvu moć.

Mržnja protiv žena najbolje se vidi u primjeru lova na vještice. Toliki je strah od i mržnja prema ženama bila da su izmislili magijsko djelovanje da ih drže pokornima. Zamislite živjeti u strahu da vas svakoga dana neko, bilo ko, može optužiti za vještičarenje, iz bilo kog razloga, a najčešće zbog toga što ste učinili nešto što se nekome nije činilo normalno.

Bila bih spaljena. Definitivno bih bila spaljena.

Možda najpoznatiji lov na vještice desio se u američkom gradu Salemu, ali o lovu na vještice na ovim prostorima govorila je i Marija Jurić Zagorka, pružajući možda najuspješniju alegoriju progona žena iz javnog prostora. Zagorka je znala o čemu govori. Na kraju krajeva, ko bolje od nje da zna o mržnji prema ženama i neuklapanju u norme?

Zagorka je još jedna žena čiju žrtvu slavim ove noći, čija zalaganja su doprinijela da se danas mogu baviti njenom profesijom sa nebrojeno manje barijera nego što ih je ona imala. Bez obzira na to što porijeklo ovog praznika nema baš puno veze sa vješticama niti lovom na vještice, moj odabir je da ove noći slavim sve žene koje su ubijene, mučene i mrcvarene samo stoga što su tražile da ih se tretira kao ljudska bića. Mržnje je danas puno cijelo naše društvo. Ne samo prema ženama, već prema svemu. Pogotovo prema svemu što nije uobičajeno, sa čim nismo komforni.

Već nekoliko godina pratim napade na Noć vještica. Bogohuljenje, zapadna glupost, paganizam, satanizam... Dobro, ima svi da gorimo u paklu. To vam ništa ne škodi. Zašto, kog vraga, ljude ne možete pustiti da rade šta žele, ako vam to ama baš nikako ne škodi? Iskreno, i da ću stvarno zbog Noći vještica završiti u „paklu“, dok ćete vi svi biti koncentrisani u „raju“, nekako mi se čini da bi pakao bilo bolje mjesto. Manje osuđivački nastrojeno. Slobodnije. Kontate?

Međutim, ništa me to ne čudi. Pa vi ste, ljudi moji, Djeda Mraza protjerali iz obdaništa. Šta da očekujem onda za Noć vještica? Djeda jebenog Mraza. Tako i treba. Uskratite djeci svu radost u životu, da mogu odrasti u ogorčene odrasle ljude kojima neće pasti na pamet da učine nešto samo stoga jer je zabavno (a ne škodi drugima). Jer je, ipak, sigurnije nikada ništa ne raditi i kroz život proći nezapaženo, ne samo od strane drugih, već i samih sebe, nikada zapravo ne dolazeći do srži svog bića, nikada ne shvatajući šta je to ono što vas čini sretnim, nikada se ne upoznavši van onoga što su ti rekli da trebaš biti.

A ja? Ja ću večeras na glavu nabiti ne samo šešir, već i bogohulničku, satanističku, paklozovuću šminku i odjeću i izaći na ulice. Jer je zabavno. Jer je važno. Jer slavim fluidnost identiteta, moć transformacije i slobodu da se bude bilo šta što želiš biti.

Sretan Halloween, vještice. Znate koje ste.

Preuzeto sa: 6yka.com/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)

Povezani članci (po oznakama)