SAOPŠTENJE INICIJATIVE ZA STOLAC: Dolazimo u Sarajevo na protest ispred Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine

Foto: Facebook Foto: Facebook

Na svojoj Facebook stranici "Inicijativa za Stolac" objavila je danas saopćenje za javnost koje u cjelosti prenosimo:

"Mi, građanke i građani Stoca, dolazimo 2. novembra u ulicu Danijela Ozme br. 7 u 11:55 sati tražiti mirnim protestima novi datum izbora u našem gradu ukoliko Centralna izborna komisija do tada ne donese odluku o poništenju izbora prekinutih prije mjesec dana.

Inicijativa za Stolac predala je prije i u toku izbora preko pedeset žalbi i prijava Opštinskoj i Centralnoj izbornoj komisiji bez da su one reagovale.

Ne samo nama, nego i cijeloj javnosti je jasno da je odbijanje da se ponište izbori u Stocu, kao i popratna obrazlaganja kako treba praviti istrage, samo korištenje rupe u izbornom zakonu, kako bi se rastezao period bez izbora i time ostavila trenutna opštinska struktura na vlasti.
Na istragama CIK nije insistirao u prijašnjim slučajevima kada su se kandidirale osobe optuzene za teški kriminal ili ratne zločine. Zašto sada? U ovoj zemlji postoje istražni i sudski organi koji će utvrditi uzroke prekida izbora u Stocu. To nije posao CIK-a.

Građankama i građanima Stoca je ukradena demokratija višegodisnjim manipulacijama izbornog procesa u kojem su godinama glasali mrtvi i ljudi bez dokumentara BIH. Sada nam se uskraćuje glasanje sa namjerom da nam se jedno stavi do znanja: "ako neće pobijediti HDZ, nećete nikako imati izbore."

Mjesec dana je bio više nego dovoljan period da Centralna izborna komisija donese odluku o novim izborima za koju treba 60 sekundi. Radite svoj posao!
On ne podrazumjeva udovoljavanje stranačkim dogovorima kao ni imaginarnoj podjeli ove države o kojoj se priča, a na koju mi ne pristajemo!

Zahtjevamo da imamo slobodne i poštene izbore do 20. novembra. Mi ćemo, ukoliko se izbori održe na fer i korektan način prihvatiti svaki razultat i poštovati legalno izabranu vlast! Pozivamo dobronamjene građane da nam se pridruže 2. novembra", kaže se i saopćenju Inicijative za Stolac, prenosi portal novikonjic.ba.

novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)