Turistički svjetionik u Blagaju: Tvrđavi herceg Stjepana vraća se dio starog sjaja

Foto: klix.ba Foto: klix.ba

Kako je za Klix.ba kazao direktor Agencije "Stari grad" Mostar projekat "Rasvjete vanjskih zidina Starog grada Blagaja“, odnosno utvrde hercega Stjepana mnogo će pomoći Blagaju za čije održavanje u posljednje vrijeme državne vlasti ne izdvajaju mnogo sredstava.


"Postavit ćemo 15 reflektora u vidu rasvjete, protivprovalni sistem, videonadzor za zaštitu reflektora, ateste, kablove... Projekat je vrijedan 35.000 KM, a reflektori će biti postavljeni dva metra iznad zidina. Turistički svjetionik u Blagaju bit će namijenjen osobama koje znaju uživati u historijskim ostacima ovoga grada, a do sada nigdje nije realiziran sličan projekat", kazao je Fajić.

Direktor Agencije ističe kako se već nekoliko godina radi na projektu konzervacije i održavanja zidina Starog grada Blagaja, a da su dvije trećine zidina već konzervirane.

Srednjovjekovno izdanje Stjepan grad, u kojem je stolovao Stjepan Vukšić Kosača, trebalo bi vratiti dio starog sjaja, a kako se turistički radnici nadaju i obogatiti turističku ponudu ovog područja.

Od ukupnog iznosa sredstava za projekat, 5.000 KM je osiguralo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, a 30.000 KM, prema javnom pozivu na koji su aplicirali, Federalno ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe.

Stjepan grad je nekada bila gradska palača, opasana tvrdim bedemima s nazubljenim vrhovima koji su i danas vidljivi. Postoji i legenda koja kaže da je u njemu herceg Stjepan, navodno, zakopao svoje blago, te da je Blagaj dobio ime po blagu herceg Stjepana.

Preuzeto sa: klix.ba/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)