Printaj ovu stranu

Sastanak u Vladi FBiH: Dramatična situacija, prijeti talijanski scenarij

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu okončan je sastanak na kojem je razgovarano o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i nabavci vakcina.

Sastanku su prisustvovali premijer FBiH Fadil Novalić, zamjenik premijera Vesko Drljača, predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kao i premijeri i ministri zdravstva kantona u Federaciji BiH.

Obraćajući se na konferenciji za novinare nakon sastanka, premijer Novalić je rekao da današnji sastanak veoma sliči sjednici Vlade od 16. marta 2020. godine, kada je obilježen aktivan odnos svih vlada u borbi protiv pandemije.

- Mi zaista imamo opet neku vanrednu situaciju. Jako nam raste broj zaraženih, radi se o tom nekom sljedećem valu koji se događa i u svim drugim državama - kaže Novalić.

Na današnjem je sastanku, navodi, na stručnom nivou raspravljano o tome šta dalje, o epidemiološkim mjerama i vakcinama.

Zastupnik u Parlamentu FBiH i predsjednik Odbora za zdravstvo, prof. dr. Mirsad Kacila kaže da je u glavnom gradu alarmantno stanje sa koronavirusom, jer broj zaraženih raste iz dana u dan.

- Glavno pitanje koje sam postavio danas je šta ćemo i kako ćemo dalje s obzirom na vapaje i upozorenja koji dolaze iz KCUS-a i Opće bolnice u Sarajevu da su kapaciteti puni, da pacijenti leže po hodnicima, a da se očekuje eksponencijalni rast zaraženih - rekao je Kacila.

Jako puno uposlenih u bolnicama zaražen je koronom, navodi Kacila, te dodaje kako smatra da mora postojati adekvatnija i konkretnija reakcija od svih nivoa vlasti, uključujući i federalnu i kantonalne vlade.

- Neke zemlje u svijetu i sa neuporedivo manjim brojem oboljelih imaju mjere koje su mnogo drastičnije od onih koje mi imamo danas. Ja vas lijepo molim da upozorenja prema građanima koji trebaju poštivati ove mjere budu drastičnija i efikasnija, koliko je to moguće - govori Kacila.

Potcrtavši da FBiH ni do dan-danas nema vakcinu protiv koronavirusa, naglasio je kako se stiče dojam rasparčanosti sistema, jer se ne zna ko je odgovoran i ko pregovara u vezi sa nabavkom vakcina.

- Država nije uradila taj posao, te stoga smatram da se treba formirati jedno tijelo koje treba da reaguje odmah i da ima rezultat što je prije moguće. U protivnom, bojim se da vakcinu nećemo vidjeti još nekoliko mjeseci - dodao je Kacila.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez naglašava da je danas situacija dramatična. Svi se moramo maksimalno uozbiljiti, apeluje Čerkez, jer nastavak ovakve situacije vodi nas u scenarije poput onih u Italiji i Španiji sa početka pandemije.

- Trenutnu epidemiološku situaciju ne možemo povezivati sa samim procesom vakcinacije, to se najbolje vidi iz susjedne Srbije, koja je jedna od lidera u imunizaciji ali doživljava čak četvrti val. BiH je u drugom valu, a nažalost u nabavci vakcina zakazali su organi vlasti BiH, koji ni diplomatski, ni procesno nisu odgovorili na ono što su trebali odgovoriti, da građanima obezbijede vakcine - napominje Čerkez.

Na današnjem sastanku zaključeno je da, dodaje, pri ZZJZ FBiH bude formirano ad hoc tijelo koje će pokušati učiniti sve da se vakcine nabave direktno kroz mehanizam nabavke FBiH.

- Jako je bitno pokretanje svih mjera i neoklijevanje nijednog trenutka, jer svaki dan oklijevanja donosi situaciju da nećemo moći ljude uvesti u bolnice. Imamo limitirano snabdijevanje kiseonikom, limitiran je broj profesionalaca. Mi ne možemo primiti više nego što imamo resursa i kapaciteta  - naglašava Čerkez.

Epidemiološka situacija, dodaje, nije znatno bolja ni u drugim kantonima, što pokazuje priliv pacijenata u bolnice. Stoga je od svih kantona zatraženo da nabave testove i počnu masovnija testiranja.

- Situacija se dramatično pogoršava u ZDK, u Tuzli, u Mostaru. Ukoliko nešto ne učinimo, imat ćemo jako loš scenarij - dodaje Čerkez.

S obzirom da se bliži 8. mart, naglašava, nikakva slavlja i organizovani skupovi nisu prihvatljivi.

- Ići će se u kažnjavanje, u zatvaranje. Nemojmo dozvoliti da ovom neodgovornošću koju trenutno imamo dođemo u situaciju da idemo u ponovni lockdown, koji nam je na pragu ako ovako nastavimo - poručio je Čerkez.

Napominje da se pravi priliv pacijenata očekuje za dvije sedmice, a mi već sada imamo pune bolnice.

Za ponedjeljak je najavio sjednicu Kriznog štaba FBiH, na kojoj će biti razgovarano o eventualnom pooštravanju mjera, dok kantoni ne mogu čekati na FBiH i trebaju donijeti sopstvene mjere.

Novalić: Lockdown je zadnja opcija

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Novalić kazao je da svaki rast koji ne može servisirati zdravstveni sistem, a Sarajevo i Tuzla su već došli do tog nivoa, mora biti presječen radikalnom mjerom zvanom lockdown. Na sedmicu, dvije, tri...

- I to je pitanje statistike. Ukoliko ne mognemo te nove prilive bolesnika primiti u zdratvstveni sektor, onda se uvodi lockdown, koji jako loše utiče na ekonomiju. Nama je to zadnja opcija. Prije toga, svi zakonski kapaciteti kantona, koji trebaju da spriječe druženja, prenos, priliv virusa... moraju biti iskorišteni. Lockdown izravno ubija ekonomiju, koja siromaši zdravstvo i onda ulazimo u negativan začarani krug - poručuje Novalić.

Kaže da je na današnji sastanak uredno pozvan premijer KS Edin Forto, ali da ga je on napustio prije završetka.

- KS ima najveći problem, njegova incidenca je 490. Upravo to je posljedica mjera u KS. U tom slučaju ne može pomoći FBiH da KS samo izađe iz te crvene zone u koji je zapao. Frustracija možda može biti izazvana i nenabavkom vakcine. Vi znate da je država, a ne entiteti i kantoni, zadužena za nabavku vakcine. Pfizer neće da razgovara sa pokrajinom Bavarska, nego sa državom Njemačkom - govori Novalić.

Naglašava da bh. entiteti u proteklom periodu u međunarodnim relacijama nisu bili prepoznati kao faktor koji može nabavljati vakcine. A onda se i to dogodilo prije 6-7 dana, kada je država BiH rekla da ona to ne može uraditi preko COVAX mehanizma.

- U tom smislu već jutros je Pfizer zakazao sastanak. Odmah su reagirali dobavljači. Formirana je i ad hoc komisija koja ima zadatak da ugovori i predloži Vladi FBiH nabavku vakcina - potcrtava Novalić.

Komisiju će, dodaje Novalić, sačinjavati jedan federalni parlamentarac, predstavnik TI BiH, dva kantonalna ministra zdravstva, zatim predstavnici Ministarstva finansija FBiH, ZZJZ FBiH i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva.

Pomenuta komisija će danas dobiti autorizaciju od Vlade FBiH, pojašnjava Novalić, a imat će zadatak da izravno pregovara sa dobavljačima vakcina, odredi cijenu i rok kada će vakcine biti dostavljene.

- Cijena sasvim sigurno neće biti ona koja je nominalna. I mi smo učinili da to bude jako transparentno - kazao je.

- U lockdownu smo, mislim, bili jedni od najuspješniji na cijelom svijetu, dobili smo papirnatu potvrdu od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) - kaže Novalić.

Međutim, istovremeno smo imali ekonomsko propadanje kada je u pitanju lockdown.

- I nastojimo da ga više ne uvodimo - naglašava.

Ističe da je nakon ukidanja stanja prirodne nesreće u FBiH 29. maja 2020. godine situacija bila izuzetno dobra - 33 zaražena, 27 mrtvih, 1.130 izliječenih. No, u julu i avgustu je to jako eksplodiralo.

- Tek pred kraj godine smo sanirali sve posljedice tog lockdowna, završili smo na -4,8 posto BDP, što je za FBiH manje za oko milijardu KM. Završili smo na -15.000 uposlenih i na 15,8 posto manje potrošnje, dakle indirektnih poreza - dodao je Novalić.

Ukoliko se kriza nastavi odvijati ovim tempom, upozorava federalni premijer, značajnije ekonomske probleme imat ćemo i u toku ove godine.


 Vijesti.ba / Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)