Isik Alparslan pobjednik Memorijalnog turnira “Sjećanje na majstora Adi Kosovca”

U okviru 10. Internacionalnog turnira “Konjic 2021” koji se igra od 26.februara do 3.marta 2021.godine u Konjicu, odigran je i 10.Memorijalni blitz turnir ”Sjećanje na majstora Adija Kosovca”.

Prvo mjesto i pobjednik Memorijalnog turnira je FM Isik Alparslan iz Turske. Drugo mjesto zauzeo je FM Kamr Kayra takođe iz Turske, a treće FM Efim Muratović iz Goražda, svi sa istim brojem bodova 6,5. Četvrti je bio kadet Sameul Zenelaj također sa 6,5 bodova, za najuspješnijeg igrača ŠK Igman proglašen je Muamer Mrnđć, dok je najuspješniji veteran Halid Bajramović.

Na turniru je učešće uzelo 27 šahista iz Srbije,Turske,Hrvatske i Bosne I Hercegovine. Prvi potez povukao je najmlađi igrač Samuel Zenelaj , rođen 2007 godine. Igralo se devet kola.

Direktor turnira dr Sulejman Mulić u svom obraćanju na otvaranju podsjetio je da je Abdulah-Adi Kosovac bio jedini šahovski majstor u istoriji Konica.Više od pola vijeka bio je prisutan u konjičkom šahu kao pedagog,trener,šahovski organizator,sudija,šahista praktičar,šahovski kompozitor.Ogroman je njegov doprinos razvoju šaha ne samo u Konjicu nego i u Hercegovini, pa i šire.

Ostavio je iza sebe niz lijepih ostvarenja koja su ostala za sva vremena utkana u riznicu šahovskog stvaralaštve svog rodnog Konjica.

Tabela : 1. FM Isik Alparslan 6,5, 2. FM Kamer Kayra 6,5, 3. FM Efim  Muratović 6,5,  4. Samuel Zenelaj 6,5, 5. Rijad Burović 6.


Enver Nimanović

ocijeni
(0 glasova)